Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2012

Ρέθυμνο: Φοιτητές «έσπασαν» τη συνεδρίαση του οργάνου στην πανεπιστημιούπολη Γάλλου


Επεισοδιακή η σύγκλητος για χάρη των… «12»
Επεισοδιακή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της συγκλήτου που έγινε τις προηγούμενες ημέρες στην πανεπιστημιούπολη Γάλλου, όταν φοιτητές του ιδρύματος εισέβαλαν στην αίθουσα, επιχειρώντας με τον τρόπο αυτό να «σπάσουν» τη συνεδρίαση του οργάνου.
Ο λόγος της κινητοποίησης των φοιτητών -που προέρχονταν από τις σχολές του Ηρακλείου, αλλά και του Ρεθύμνου- ήταν το πειθαρχικό συμβούλιο που εκκρεμεί σε βάρος 12 φοιτητών του

πανεπιστημίου από το Ηράκλειο. Οι δώδεκα αυτοί φοιτητές του τμήματος φυσικής (που μάλιστα ήταν παρόντες στην κινητοποίηση) κατηγορούνται για τα γεγονότα που συνέβησαν τον Σεπτέμβριο του 2011 στο πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα αντιμετωπίζουν την κατηγορία της παρεμπόδισης της ομαλής λειτουργίας του ιδρύματος, ενώ κατηγορούνται επίσης και για συμπεριφορά που δεν συνάδει με το ακαδημαϊκό ήθος.
Όταν μάλιστα οι φοιτητές εισέβαλαν στην αίθουσα συνεδριάσεων της συγκλήτου, ζήτησαν από τα μέλη της να συζητηθεί το θέμα τους και να ληφθεί απόφαση για άρση της δίωξης. Οι συγκλητικοί μετά από ψηφοφορία που έγινε αποφάσισαν το αντίθετο, υποστηρίζοντας πως δεν έχει καμία σχέση η σύγκλητος με την πειθαρχική δίωξη και έτσι οι φοιτητές αποχώρησαν, με αποτέλεσμα να συνεχιστεί κανονικά η συνεδρίαση του οργάνου.
Για την ιστορία θυμίζουμε ότι πέρυσι τον Σεπτέμβρη, οι φοιτητές σ’ όλη τη χώρα ξεσηκώθηκαν ενάντια στο νόμο διάλυσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και στις πολιτικές κυβέρνησης και τρόικας. Στα πλαίσια αυτών των κινητοποιήσεων με απόφαση της γενικής τους συνέλευσης οι φοιτητές του φυσικού στο Ηράκλειο κατέλαβαν για μία εβδομάδα τη σχολή τους, με αποτέλεσμα να μη δοθούν κάποια απ’ τα μαθήματα της εξεταστικής.
Μετά τη λήξη της κατάληψης, ο σύλλογος προσπάθησε ώστε να πραγματοποιηθεί η αναπλήρωση των μαθημάτων -όπως έγινε στην υπόλοιπη χώρα- όμως αντιμετώπισε την άρνηση και τον εμπαιγμό, όπως είχε καταγγελθεί τότε. Έτσι, αποφασίστηκε ο σύλλογος να παραστεί στη γενική συνέλευση του τμήματος και να παραμείνει εκεί μέχρι να παρθεί απόφαση.
Οι καθηγητές όμως αντί να πάρουν απόφαση για την εξεταστική, κάλεσαν την αστυνομία, έδωσαν ονόματα φοιτητών στην ασφάλεια, απειλώντας με διαγραφές και μηνύσεις…. Και έτσι ένα χρόνο μετά από τα γεγονότα, οι δώδεκα φοιτητές του φυσικού καλούνται στο πειθαρχικό με απειλές διακοπής εξαμήνου!Στέλλας Μαθιουδάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου