Τετάρτη, 26 Δεκεμβρίου 2012

Ξανά από την αρχή οι οικοδομικές άδειες στο Ηράκλειο!

Ένα ισχυρό πλήγμα στην τσέπη και στα νεύρα όσων Κρητικών τολμούν μέσα στην οικονομική κρίση να χτίσουν και ταυτόχρονα ένα νέο «πλήγμα» στην καταποντισμένη και σε τοπικό επίπεδο οικοδομή, επιφυλάσσει με το καλημέρα το 2013!
Κι αυτό γιατί αν δε δοθεί νέα παράταση, όπως θα ζητήσει εσπευσμένα τώρα η Πολεοδομία Ηρακλείου από το ΥΠΕΚΑ, από τις 4 Ιανουαρίου όσες οικοδομικές άδειες δεν έχουν προλάβει να εγκριθούν με τον παλαιό Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό πετιούνται πλέον στον κάλαθο των αχρήστων! Και οι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι έχουν ξοδέψει ήδη πολύ χρόνο και πολύ χρήμα, θα πρέπει να τα ξανακάνουν όλα από την αρχή!

Ο πολύ ορατός κίνδυνος αφορά μονάχα στο Ηράκλειο, όπως ανέφερε στη «Ν.Κ.» ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Μανόλης Βασιλάκης, δεκάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν καταθέσει φακέλους για να πάρουν οικοδομική άδεια, ενώ σε επίπεδο Κρήτης θα πληγούν εκατοντάδες ενδιαφερόμενοι. Εκατοντάδες άνθρωποι, οι οποίοι αντέχουν οικονομικά ή τόλμησαν να πάρουν το ρίσκο και να βάλουν μπρος το όνειρο της στέγης, κόντρα στην κρίση, στο ζοφερό κλίμα και στις δυσοίωνες προβλέψεις.

«Μιλάμε για τους λιγοστούς ανθρώπους που θα διασώσουν, θα δώσουν μια "ανάσα" στη βυθισμένη στο τέλμα οικοδομή και σε ένα σωρό συναφή επαγγέλματα. Δυστυχώς όλοι αυτοί οι άνθρωποι κινδυνεύουν να την "πατήσουν" διότι η παράταση που δόθηκε στις 4 του περασμένου Ιουλίου και προέβλεπε τη διατήρηση και έκδοση οικοδομικών αδειών και με το παλιότερο ΓΟΚ, πέραν δηλαδή του καινούριου που τέθηκε σε εφαρμογή από την άνοιξη, ήταν περιορισμένη. Ήταν, συγκεκριμένα, για ένα εξάμηνο και λήγει στις 4 Ιανουαρίου του 2013», εξήγησε ο κ. Βασιλάκης στη «Ν.Κ.» και πρόσθεσε: «Ο κίνδυνος για όλους αυτούς τους ανθρώπους είναι ο εξής:

 Αν μέχρι τις 4 Ιανουαρίου δεν έχει εγκριθεί η οικοδομική άδεια, τότε η Πολεοδομία οφείλει να επιστρέψει το φάκελο στον ενδιαφερόμενο ιδιώτη, ο οποίος πρέπει να βγάλει την άδεια με το νέο πλέον ΓΟΚ. Επειδή, όπως καταλαβαίνετε, υπάρχουν διαδικαστικές διαφορές πολλές, είναι πρακτικά αδύνατο ένας φάκελος με βάση τον παλιό ΓΟΚ να είναι εντάξει και να μπορεί να εγκριθεί με το νέο ΓΟΚ.

Αυτό πολύ απλά σημαίνει πως ο πολίτης θα πρέπει να κάνει εκ νέου, από την αρχή, την όλη διαδικασία. Και άρα να ξαναπληρώσει εξ ολοκλήρου ή κατά ένα μέρος, το μηχανικό του. Δαπάνη που δεν είναι φυσικά αμελητέα. Αφού, αναλόγως του κτίσματος και της χρήσης, απαιτούνται από 1.500 μέχρι αρκετές χιλιάδες ευρώ».

Δεδομένης φυσικά της οικονομικής ζημιάς και της τεράστιας ταλαιπωρίας που θα σημάνει για πολλούς πολίτες αλλά και για τις οδυνηρές συνέπειες που μπορεί να σημάνουν για την οικοδομική δραστηριότητα, ο κ. Βασιλάκης έχει ετοιμάσει ήδη και θα στείλει σχετική επιστολή στο γ.γ. του υπουργείου Περιβάλλοντος, όπου θα ζητά να δοθεί παράταση σε ό,τι αφορά την ισχύ του παλιού Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού. Ανάλογη παρέμβαση ετοιμάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, και από το Τεχνικό Επιμελητήριο...
 
 
neakriti

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου