Κυριακή, 9 Δεκεμβρίου 2012

Τα κριτήρια της «αλληλεγγύης» κατά τον Εμπορικό Σύλλογο Χανίων

Εντύπωση προκάλεσε η χθεσινή ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων αναφορικά με τα όρια της «αλλεληγγύης». Στην ανακοίνωση γίνεται ένας διαχωρισμός της αλληλεγγύης προς τους “παθόντες” και βγαίνει το συμπέρασματα πως και κάποιοι άλλοι αξίζουν την αλληλεγγύη (δηλαδή οι έμποροι), αλλά η «αλληλεγγύη» προς τους εμπόρους προστάζει κάποιοι άλλοι να εξαφανιστούν, να κρυφτούν. Να φύγουν μακριά, γιατί αν δε φύγουν, τότε θα γίνουμε κι εμείς σα κι αυτούς, δηλαδή
«παθόντες», που πλέον, όπως αναγνωρίζουν, κανείς δεν απέχει πολύ από το να φτάσει στην ίδια κατάσταση! Λοιπόν μακριά! Ξου! Ναι! Αυτό λέει ουσιαστικά η ανακοίνωση. Δεν αρνούνται την «κοινωνική προσφορά», αλλά, επιτέλους, ας συμβεί… κάπου αλλού.
Όλ’ αυτά με αφορμή τα συσσίτια της Κοινωνικής Κουζίνας. Λες και για τα χιλιάδες λουκέτα σε καταστήματα φταίνε αυτοί που πτωχεύουνε, αυτοί που πεινάνε κι αυτοί που προσφέρουν την αλληλεγγύη τους.
Είναι απογοητευτική η στάση του Εμπορικού Συλλόγου διπλά.  Όταν σήμερα κυριαρχούν 2 ειδήσεις. Η πρώτη είδηση: «1 επιχείρηση ανοίγει / 4 κλείνουν» και η δεύτερη «Σε 68.000 υπολογίζονται οι εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις που διέκοψαν τη δραστηριότητά τους από τις αρχές του 2011 μέχρι τον Απρίλιο».
Ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων σιωπεί γι’ αυτά τα ζητήματα, δε συμμετέχει στις κινητοποιήσεις των πολιτών, αυτών που αποτελούν και τους καταναλωτές των καταστημάτων τους, και βάζει… «μαύρες κορδέλες», δεν αναζητεί τρόπους ώστε να στηριχθούν ουσιαστικά επιχειρηματίες που αντιμετωπίζουν ΤΡΟΜΕΡΕΣ δυσκολίες, αποδέχεται ως αναπόδραστη αυτή την πραγματικότητα, κι επιλέγει τον δρόμο του κανιβαλισμού.
Καλεί ο Εμπορικός Σύλλογος, λοιπόν, το δήμαρχο να “καθαρίσει” τον τόπο από τους “παθόντες” (κάτι σα το “να ξεβρωμίσει ο τόπος” της Χ.Α. ακούγεται). Τέτοια «κάθαρση» ζητούν, (γιατί αυτοί μπορούν μονάχα) για να μπορούν να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις, σα να μη συμβαίνει τίποτα. Λες και τα συσσίτια (που ξεκινούν μετά τις 8 το βράδυ) φταίνε για την απουσία «εορταστικού κλίματος». Για να μπορούν, δηλαδή, να ανταγωνισθούν για το πενιχρό πλέον εισόδημα των Χανιωτών που όλο και λιγοστεύει. Αυτοί οι Χανιώτες που μπορεί να γίνουν «παθόντες». Ως τότε, όμως, ζητούν «αλληλεγγύη». Αυτή είναι η ΛΥΣΗ που προτείνει ο Εμπορικός σύλλογος Χανίων. Και μάλιστα θέλει οι σημερινοί “παθόντες” να πάνε όσο πιο μακριά γίνεται. Ορίζουν μάλιστα τον τόπο: «στο Παλιό Ψυχιατρείο». Εν δυνάμει δηλαδή όλοι μας, για εκεί μας ετοιμάζουν, έτσι όπως πάνε τα πράγματα… μνημειώδης ανακοίνωση, συλλεκτική.
Εξοργιστικό ακόμα παραπάνω, γιατί είναι σα ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων να έχει αποδεκτεί πως εφόσον τα μέτρα που επιβάλλουν είναι αναπόφευκτα, κι αφού λοιπόν δε μπορούμε να τα βάλουμε με τους από πάνω, αναπόδραστα, το μόνο που μας μένει είναι να τα βάλουμε με τους από κάτω, να ανταγωνιστούμε για τα ψίχουλα που έχουν απομείνει. Κι όποιος αντέξει… Δηλαδή, οι έμποροι, δια του συλλόγου τους, αποδέχονται τον καννιβαλισμό ως τρόπο επιβίωσης. Θα φύγετε εσείς για να δούμε ποιοι από εμάς θα απομείνουν και ποιοι θα φύγουν. Συγχαρητήρια.


agonaskritis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου