Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2012

Απούλητη η κρητική σταφίδα

«Κάντε σταφίδα» άκουγαν... Και έκαναν σταφίδα, χωρίς να έχουν καταφέρει να την πουλήσουν όμως μέχρι σήμερα, καταγγέλλοντας ότι πίσω από την αδιαφορία των εμπόρων κρύβεται ένα καλοστημένο σχέδιο εξαθλίωσής τους, ώστε να αναγκαστούν πολύ γρήγορα να πάνε οι ίδιοι τη σταφίδα τους και να τη δώσουν στους εμπόρους για ένα κομμάτι ψωμί.
Η "Ν. Κρήτη" επισκέφτηκε τον Προφήτη Ηλία χθες και κατέγραψε εικόνες που προκαλούν θλίψη. Πάνω από 300-400 τόνοι σταφίδας βρίσκονται στα τσουβάλια, μες στις αποθήκες.Την ίδια ώρα, οι παραγωγοί δηλώνουν σίγουροι ότι οι τουρκικές σταφίδες που έχουν εισαχθεί στην Κρήτη εκτοπίζουν την κρητική σουλτανίνα, είτε επειδή διακινούνται ελληνοποιημένες με ψεύτικο κρητικό όνομα, είτε γιατί έρχονται σε χαμηλότερες τιμές. Καταγγέλλουν μάλιστα ότι η τουρκική σταφίδα δεν έχει καμία ποιοτική σχέση με την κρητική, αφού στην Τουρκία χρησιμοποιούνται ανεξέλεγκτα τα φυτοφάρμακα, με ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται για την υγεία όσων τις τρώνε!

Την ώρα που στα σχολεία - όπως σχολιάζουν οι παραγωγοί - υπάρχουν φαινόμενα πείνας σε πολλά παιδιά που δεν έχουν ούτε το απαραίτητο κολατσιό, η κρητική σταφίδα, που θα μπορούσε να παίξει σημαντικό διατροφικό ρόλο στήριξης της ντόπιας κοινωνίας, μένει φέτος στα αζήτητα. Κι αυτό, παρά τα όσα έλεγαν η ΚΣΟΣ, η Περιφέρεια Κρήτης και όλοι όσοι ήταν μέχρι τώρα κατηγορηματικοί απευθυνόμενοι στους αμπελουργούς της Κρήτης και λέγοντάς τους χαρακτηριστικά «κάντε σταφίδα»...


«Έχω 20 τόνους απούλητης σταφίδας. Είμαι οικογενειάρχης με τρία παιδιά και τώρα ετοιμάζονται να μου κόψουν και το ρεύμα», τονίζει με αγανάκτηση ο σταφιδοπαραγωγός Παύλος Ανωγιαννάκης. «Αυτό που έχουμε ακούσει», λένε, «είναι ότι έχουν εισβάλει παντού οι τουρκικές σταφίδες. Και κάποιοι επιτήδειοι τούς βγάζουν την ταμπέλα, τις ονομάζουν ελληνικές και τις πουλούν σαν ελληνικές. Στα κυλικεία των σχολείων, παντού, διακινούνται τουρκικές σταφίδες.

Αφού οι δικές μας είναι μέσα, απούλητες, πού τη βρήκαν τη σταφίδα;», διερωτάται ο κ. Ανωγιαννάκης. «Οι παλιοί, οι παππούδες μας και οι πατεράδες μας, έλεγαν, "έχεις σταφίδες στην αποθήκη; Έχεις χρυσάφι». Τώρα έχεις σταφίδες μες στην αποθήκη σου; Δεν έχεις τίποτα», μας είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Και καταλήγοντας καταγγέλλει όσους έλεγαν «κάντε σταφίδα», λέγοντας ότι στη συνέχεια οι ίδιοι αδιαφόρησαν για την αγορά του προϊόντος. «Έχω 4.000 ευρώ έξοδα μόνο στα φυτοφάρμακα. Τώρα θα μου κόψουμε το ρεύμα. Κι έχω τρία παιδιά», λέει και βουρκώνει...

«Γιατί;»
Ο Νίκος Αντωνακάκης είναι ένας νέος άνθρωπος που έχει καφενείο στον Προφήτη Ηλία. «Έρχονται σταφιδοπαραγωγοί που βγάζουν 20 τόνους σταφίδας και πίνουν τον καφέ τους βερεσέ στο καφενείο μου. Κι εγώ ρωτάω: γιατί;». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κόσμος μπορεί να οργανωθεί από μόνος του, να φτιάξει μια Ομάδα Παραγωγών στη σταφίδα, έτσι να μπορεί να εμπορεύεται μόνος του το προϊόν του και χωρίς μεσάζοντες. Αλλά και πάλι, όπως λέει ο κ. Αντωνακάκης, χρειάζεται στήριξη από το κράτος για να γίνει και αυτό το βήμα.

Υπάρχει σχέδιο
«Υπάρχει σχέδιο από τους εμπόρους. Προσπαθούν να εξαθλιώσουν τον αγρότη, για να έρθουν μετά και να τις πάρουν τσάμπα ή να τους τις πάμε εμείς και να τους τις χαρίσουμε τις σταφίδες μας», υποστηρίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τεμένους Μανόλης Τσατσαράκης. «Δυστυχώς η ΚΣΟΣ δεν έχει πάρει χρηματοδότηση για να μπορέσει να παρέμβει. Έτσι τουλάχιστον 300-400 τόνοι παραμένουν απούλητοι»...

Λόγια απόγνωσης
Ο ηλικιωμένος Γιάννης Καρτσωνάκης θυμάται πως «επί Μητσοτάκη έπαιρναν βούρκα αντί για σταφίδες μια χρονιά που είχαμε πάθει ζημιές από την κακοκαιρία. Και τώρα αυτή η σταφίδα που είναι διαμάντι παραμένει απούλητη; Βγήκαν πάλι φέτος και μας έλεγαν "κάντε σταφίδα", "κάντε σταφίδα". Και κάναμε σταφίδα. Και ιδού το αποτέλεσμα»!

"Έρχονται και φεύγουν οι έμποροι"
Η "Ν. Κρήτη" επισκέφτηκε όμως χθες και την αποθήκη του Ανδρέα Στεφανάκη. «Κάθε χρόνο, κάτω από 10 τόνους σταφίδας δεν έβγαλα ποτέ. Φέτος έβγαλα 18. Του χρόνου έχω νέα φύτευση και μπορώ να βγάλω 20 με 25 τόνους.

Αλλά, πριν λίγες μέρες έσπασα την αλουσιδιάστρα και δε θέλω να ξαναβγάλω σταφίδες και το ίδιο λέω και στο γιο μου, αν τελικά δε μας βοηθήσει το κράτος στηρίζοντας το προϊόν», τονίζει χαρακτηριστικά, δείχνοντάς μας τις απούλητες σταφίδες μέσα στην αποθήκη του, με πόνο ψυχής.

Όταν τον ρωτήσαμε τι λένε οι έμποροι και η ΚΣΟΣ, ο κ. Στεφανάκης μάς είπε ότι η ΚΣΟΣ δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει αμέσως τους παραγωγούς, κάτι για το οποίο θα πρέπει το κράτος να τη χρηματοδοτήσει και, από την άλλη, οι ιδιώτες έρχονται συχνά, δηλώνουν ενδιαφέρον να πάρουν τις σταφίδες και στη συνέχεια εξαφανίζονται χωρίς να ξαναφανούν στο χωριό.

«Έρχονται και λένε "αύριο θα σου πούμε" και τελικά εξαφανίζονται», λέει στην εφημερίδα μας. «Εδώ και δυο μήνες γίνεται αυτό κάθε Δευτέρα, αλλά τίποτα. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω»...


neakriti

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου