Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2012

Μεγάλες αντοχές έχει η Κρήτη στην κρίση

Αντοχές μαραθωνοδρόμου και εξαιρετικά οικονομικά, κοινωνικά και παραγωγικά... "αντισώματα" αποδεικνύει το Ηράκλειο και συνολικά η Κρήτη απέναντι στην κρίση!

Από τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την εργασία και την απασχόληση μέχρι πολύ ενδιαφέρουσες πρόσφατες ιδιωτικές έρευνες, όπως αυτή που εκπόνησε η γενική διευθύντρια της εταιρείας συμβούλων ακινήτων "Αθηναϊκή Οικονομική", αποδεικνύεται πως ο τόπος μας έχει μεν πληγεί, αλλά αντέχει...

Έχει υποστεί τις μικρότερες απώλειες από την κρίση, κάτι που αποτυπώνεται και στα συγκριτικά στοιχεία της ανεργίας. Και, εξίσου βασικό όσο και ελπιδοφόρο μέσα στο όλο αρνητικό κλίμα, διαθέτει δυναμική και μια περισσότερο υποσχόμενη παραγωγική βάση σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας...

Ξεκινώντας από τις αντοχές, μια συγκριτική ματιά στην έρευνα εργατικού δυναμικού για το γ' τρίμηνο του 2012 που διεξήχθη από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία μαρτυρά πολλά. Κατά το γ' τρίμηνο του 2012 ο αριθμός των απασχολούμενων ανήλθε σε 3.739.018 άτομα και των ανέργων σε 1.230.918. Το ποσοστό ανεργίας, πανελλαδικά, ήταν 24,8%, έναντι 23,6% του προηγούμενου τριμήνου και 17,7% του αντίστοιχου τριμήνου 2011.

Η απασχόληση μειώθηκε κατά 1,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 8,3% σε σχέση με το γ' τρίμηνο του 2011. Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 5,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 40,2% σε σχέση με το γ' τρίμηνο του 2011.
Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (28,9%) είναι σημαντικά υψηλότερο από των ανδρών (21,7%). Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15-24 ετών (56,6%), το οποίο στις νέες γυναίκες φτάνει στο 65,4%.

Από τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας
Η παραπάνω είναι συνολικά η "ακτινογραφία" σε επίπεδο χώρας. Ποια είναι όμως η εικόνα ανά περιοχή της Ελλάδας;

Σε επίπεδο περιφέρειας, το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στη Δυτική Μακεδονία με 31,0%. Ακολουθεί η Στερεά Ελλάδα με 29,6% και η Δυτική Ελλάδα με ποσοστό 27,1%. Στον αντίποδα, το μικρότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται σε Ιόνιους Νήσους με 11,4%, Νότιο Αιγαίο με 13,3% και στην Κρήτη με 18,1%.

Στο νησί μας λοιπόν, σε ό,τι αφορά το κρίσιμο στοιχείο της ανεργίας, καταγράφεται πολύ καλύτερη εικόνα από τις περισσότερες περιφέρειες της χώρας. Είναι άλλωστε ενδεικτικό πως η ανεργία εδώ βρίσκεται 6,7 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από το πανελλαδικό μέσο ποσοστό (18,1% έναντι 24,8% πανελλαδικά).

Την ανθεκτικότητα της Κρήτης, σε επίπεδο ανεργίας, έναντι της υπόλοιπης χώρας φανερώνει και η σύγκριση μεταξύ του γ' τριμήνου του 2012 και του γ' τριμήνου του 2011.

Στις υπόλοιπες περιφέρειες καταγράφεται ραγδαία αύξηση της τάξης του 7%-9%, έως και πάνω από 10% μάλιστα στην περίπτωση της Στερεάς Ελλάδας. Η μέση ανεργία πανελλαδικά έχει εκτοξευτεί από το 17,7% στο γ' τρίμηνο του 2011 στο 24,8% το ίδιο διάστημα του 2012.
Η αντίστοιχη αύξηση της ανεργίας στην Κρήτη είναι πολύ μικρότερη. Συγκεκριμένα, η ανεργία αυξήθηκε εδώ από 14,6% σε 18,1%.


"Κολόνα" η γεωργία, το εμπόριο και ο τουρισμός...
Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναλυτική "ακτινογραφία" της εργασίας στο νησί μας. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τη μερίδα του λέοντος ανά κλάδο απασχόλησης έχει ο πρωτογενής τομέας - γεωργία, δασοκομία, αλιεία - στον οποίο και απασχολείται το 20,7% των εργαζόμενων σήμερα Κρητικών.

Δεύτερος έρχεται ο κλάδος του λιανικού και χονδρικού εμπορίου. Με τον ευρύτερο εμπορικό τομέα απασχολείται το 17% των Κρητικών.
Και τα δύο παραπάνω στοιχεία αφήνουν μια νότα αισιοδοξίας μέσα στο ζοφερό τοπίο της κρίσης, αφού αποδεικνύεται με βάση τους αριθμούς πως και ο αγροτικός τομέας και το εμπόριο αντέχουν στην Κρήτη, έστω και αν το εισόδημα και εκεί έχει φυσικά μειωθεί αισθητά...

Ένας κλάδος επίσης που αντέχει στο νησί μας είναι και αυτός των υπηρεσιών, όπου υπάγεται ουσιαστικά και η τουριστική δραστηριότητα, με το σχετικό μερίδιο απασχόλησης να φτάνει το 16,2%.

Αντίθετα, πολύ χαμηλά, στα επίπεδα μόλις του 1%, κυμαίνεται το αντίστοιχο μερίδιο επί της συνολικής απασχόλησης του κλάδου της διασκέδασης και ψυχαγωγίας, γεγονός που δείχνει πως η πάλαι ποτέ... πολύ δυνατή διασκέδαση στην Κρήτη έχει πληγεί από την κρίση...


Τις λιγότερες απώλειες έχει το Ηράκλειο
μαζί με το Αγρίνιο και τη Ρόδο

Ανάλογα παρήγορα και ελπιδοφόρα συμπεράσματα με την έκθεση εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτουν για τον τόπο μας και από την έρευνα που πραγματοποίησε η γενική διευθύντρια της εταιρείας συμβούλων ακινήτων "Αθηναϊκή Οικονομική" (σε συνεργασία με την Jones Lang LaSalle) κ. Δίκα Αγαπητίδου, σε συνεργασία με την οικονομολόγο κ. Νίτσα Ταγκούλη.

Η έρευνα έβγαλε ουσιαστικά... βραβείο στο Ηράκλειο, αφού η μεγαλύτερη πόλη του νησιού μαζί με τη Ρόδο και το Αγρίνιο αναδείχτηκαν οι 3 επαρχιακές πόλεις, πέρα δηλαδή από την Αθήνα, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, με τη μεγαλύτερη δυναμική, ή, για να το πούμε αλλιώς, τις λιγότερες απώλειες μέσα στην κρίση.

«Επιχειρήσαμε να διερευνήσουμε τη δυναμική στις πόλεις πέρα από Αθήνα-Πειραιά-Θεσσαλονίκη, με στόχο να εντοπίσουμε πού εμφανίζεται μια περισσότερο υποσχόμενη παραγωγική βάση. Περιοριστήκαμε σημαντικά από τη διαθεσιμότητα των στοιχείων - τα πιο πολλά φτάνουν μόνο έως το 2009 - αλλά μπορέσαμε να καταλήξουμε σε ορισμένα πρώτα συμπεράσματα με στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και την Τράπεζα της Ελλάδος», ανέφερε η κ. Δίκα Αγαπητίδου.

Η έρευνα
Όπως εξήγησε στη "Ν.Κ." η κ. Ταγκούλη, αναφορικά με τις μεταβλητές και τους παράγοντες που διερευνήθηκαν ανά πόλη (στοιχεία έως 2011/2012), ήταν η πληθυσμιακή μεταβολή, η ανώτατη εκπαίδευση και οι δικαστικές Αρχές. Ανά νομό (στοιχεία έως 2010/2011) εξετάστηκαν η ανεργία, τα φαρμακεία, οι διανυκτερεύσεις επισκεπτών/ταξιδιωτών και με στοιχεία έως το 2009 το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (συνολικό και κατά κεφαλήν), η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία κατά κλάδο, τα θεραπευτήρια και οι κλίνες.

Με βάση τα δημογραφικά ευρήματα από την απογραφή του 2001 είχε προκύψει ότι 8 στις 10 πόλεις είχαν παρουσιάσει αύξηση πληθυσμού, με τη μεγαλύτερη μείωση (13%) να σημειώνει η Αθήνα και αύξηση 30% να έχει το Αγρίνιο. Με βάση την απογραφή του 2011, παρατηρείται αύξηση πληθυσμού σε όλες τις επαρχιακές πόλεις με εντυπωσιακή αύξηση στη Λάρισα (24%) και ακολουθούν Αγρίνιο (16%) και Κέρκυρα (15%).

«Με βάση τους δείκτες που εξετάσαμε και όπως προκύπτει και από τους δείκτες ευημερίας, οι τρεις πόλεις - Ρόδος, Ηράκλειο και Αγρίνιο - παρουσιάζουν μέσα στην κρίση λιγότερο αρνητικές επιδόσεις σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα και σαφώς καλύτερους δείκτες ευημερίας (ΑΕΠ συνολικό και κατά κεφαλήν, ανεργία κ.τ.λ.)», σημείωσε η κ. Ταγκούλη.

Προοπτική
Τι όμως επισημαίνει η έρευνα ειδικότερα για το Ηράκλειο; Δύναμη και προοπτική δίνει το real estate και δη ο επιμέρους τομέας της παραθεριστικής κατοικίας. Η έρευνα μάλιστα στέκεται με έμφαση στη διατήρηση αλλά και την αισθητή αύξηση επενδυτικού ενδιαφέροντος, όχι μόνο από τις γνώριμες ως τώρα από άποψη ενδιαφερόμενων επενδυτών και αγοραστών χώρες.

Αναλυτικότερα, όπως υπογραμμίζεται στην έρευνα, οι δυναμικότεροι κλάδοι έως το 2009 ήταν οι χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, η διαχείριση ακίνητης περιουσίας, η ψυχαγωγία/τέχνες και ο τουρισμός.

Τα ακίνητα
Στον τομέα των ακινήτων, όσον αφορά στις πρόσφατες τάσεις παρατηρείται αξιοσημείωτη αύξηση ζήτησης παραθεριστικής κατοικίας, αλλά και ενδιαφέρον για ανάπτυξη οργανωμένων συγκροτημάτων εξοχικής κατοικίας (από ελληνικούς και ξένους ομίλους real estate). Μεγάλη ζήτηση υπάρχει στο βόρειο τμήμα του Ηρακλείου για κατοικίες 2 έως 5 χλμ. από τη θάλασσα (όχι πάνω στη θάλασσα) με θέα, καθώς επίσης και κοντά σε οικισμούς και κεντρικούς οδικούς άξονες.

Το εύρος τιμών αγοράς κατοικίας είναι για ακίνητα 40-50 τ.μ. από 1.000 έως 1.500 ευρώ ανά τ.μ., για 80-160 τ.μ. από 1.500-2.500 ευρώ ανά τ.μ. Προς τα κάτω οδηγούνται και οι τιμές στα ενοίκια των καταστημάτων, με τις διαπραγματεύσεις να εξακολουθούν και τις τιμές να διαμορφώνονται μεταξύ 25 και 65 ευρώ ανά τ.μ..

Ποιες είναι οι νέες τάσεις από τους ξένους επενδυτές; Αφενός η ανάπτυξη οικισμών σε χωριά με θέα θάλασσα, αλλά και η αγορά πετρόκτιστης παραδοσιακής κατοικίας (τιμή: 30.000-50.000 ευρώ, κόστος ανακαίνισης: 100.000 ευρώ). Στην κατηγορία των νέων επενδυτών, οι οποίοι μάλιστα επιδεικνύουν και έντονο ενδιαφέρον, είναι οι Ρώσοι, Άραβες, Ισραηλίτες, Ουκρανοί και Γάλλοι, οι οποίοι έρχονται να προστεθούν στους παραδοσιακούς επενδυτές, Γερμανούς και Βρετανούς, οι οποίοι πάντως έχουν μειωθεί.

Του Μπάμπη Σαββίδη
 
 
neakriti

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου