Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2012

Ξεπουλάνε μέχρι και την περιουσία για να κρατήσουν… ζωντανή την επιχείρησή τους

Μέχρι και την προσωπική τους περιουσία ξεπουλάνε κάποιοι επιχειρηματίες στο νομό Ηρακλείου προκειμένου να κρατήσουν… ζωντανή την επιχείρησή τους.
Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, στην έρευνα που πραγματοποιεί η ΟΕΒΕΝΗ σε συνεργασία με την Αλληλεγγύη Κρήτης και το δήμο Ηρακλείου που αφορά στην καταγραφή των προβλημάτων που
αντιμετωπίζει το 2012 ο κλάδος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο νομό Ηρακλείου.
Η έρευνα δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί αλλά σήμερα δόθηκαν στη δημοσιότητα κάποιες διαπιστώσεις και παρατηρήσεις για τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Στο πλαίσιο της έρευνας, η ερευνητική ομάδα έρχεται αντιμέτωποι με τα τεράστια προβλήματα των επιχειρήσεων του νομού Ηρακλείου με πολλούς επιχειρηματίες να προσπαθούν σ’ αυτή την άσχημη οικονομικά για την Ελλάδα περίοδο να κρατήσουν την επιχείρησή τους όπως – όπως.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ξεπουλάνε μέχρι και την προσωπική τους περιουσία για να μείνουν… ενεργοί στο χώρο περιμένοντας μία καλύτερη μέρα.
«Υπάρχουν πολλοί συνάδελφοί μας επιχειρηματίες που μπροστά στο οικονομικό αδιέξοδο ξεπουλάνε και την περιουσία τους και προσπαθούν να πουλήσουν οτιδήποτε προκειμένου να ανταπεξέλθουν. Κι άλλες που προσπαθούν να το κάνουν αυτό αλλά λόγω αδυναμίας έλλειψης ρευστότητας που υπάρχει στην αγορά δεν μπορούν να το πραγματοποιήσουν», επεσήμανε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ, Μανώλης Σφυρής.
Το παραπάνω τονίζει και ο πρόεδρος της Αλληλεγγύης Κρήτης, Νίκος Τζανάκης σημειώνοντας ότι πολλοί προβαίνουν σε ενέργειες που δεν έχουν μακρόχρονη επιβίωση.
«Η έλλειψη ρευστότητας και η ασφυκτική οικονομική κατάσταση μέσα στην οποία προσπαθούν να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις τις αναγκάζονται να προβαίνουν σε ενέργειες που είναι απλά το φιλί της ζωής αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα μακρόχρονης επιβίωσης. Υπάρχουν επιχειρήσεις μέσω δανείων ή ρευστοποιήσεων προσωπικών τους περιουσιακών στοιχείων που προσπαθούν να επιζήσουν ή άλλων διαδικασιών παράτασης δανειοδότησης, μη ανταπόκρισης σε δανειοδότηση και σε υποχρεώσεις όπως ΙΚΑ κτλ παρατείνοντας στην ουσία ή αργοπεθαίνοντας», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Τζανάκης.

Τα βασικά προβλήματα
Η έλλειψη ρευστότητας και ανάπτυξης, η υψηλή φορολογία, το υψηλό κόστος των ασφαλιστικών εισφορών, η παράνομη δραστηριότητα-παραοικονομία, η ψυχολογική πίεση και η συγκρατημένη αισιοδοξία είναι κάποια από τα μεγάλα προβλήματα των επιχειρηματιών του νομού Ηρακλείου έτσι όπως τα παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου η ΟΕΒΕΝΗ με την ομάδα εργασίας, η οποία συγκροτήθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου και την Αλληλεγγύη Κρήτης προκειμένου να αναδειχθούν οι δυσκολίες και οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης σε κοινωνικό, οικονομικό και ψυχολογικό επίπεδο.
«Έχουμε ήδη τις πρώτες διαπιστώσεις που είναι πολύ σημαντικές κι έχουν να κάνουν με τα προβλήματα που αναδεικνύονται σε αυτή την έρευνα δηλαδή την έλλειψη ρευστότητας που υπάρχει στην αγορά, την έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα με την παραοικονομία και το παραεμπόριο, τις μεγάλες υψηλές ασφαλιστικές εισφορές που καλούνται οι επιχειρηματίες να αποδώσουν στο κράτος και που αδυνατούν αυτή τη στιγμή να το δώσουν. Κλείνουμε έτσι τη δράση μας εν έτη 2012 πιστεύοντας ότι το 2013 θα είναι ένα καλύτερο έτος παρ’ ότι οι προβλέψεις δεν είναι ευοίωνες προς την κατεύθυνση αυτή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σφυρής.

Τα σκήπτρα τα κρατά η… οικοδομή
Τα σκήπτρα των τεράστιων προβλημάτων τα κρατάει η… οικοδομή καθώς είναι αυτή που έχει πληγεί πολύ περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο.
«Επαγγέλματα που έχουν σχέση με οικοδομή και την οικοδομική δραστηριότητα που αυτή τη στιγμή πλήττεται, είναι στο απόλυτο ναδίρ κι αυτό πρέπει να το τονίσουμε πάλι. Η έλλειψη οικοδομικής δραστηριότητας σε νέες οικοδομές αλλά και στην αποπεράτωση αυτών που έχουν υπάρξει είναι σε ένα υψηλό σημείο κι αυτό παίζει ένα πολύ μεγάλο ρόλο γιατί δεκάδες επαγγέλματα – όπως έχουμε ξαναπεί – βρίσκονται στο χώρο της οικοδομής και πάνω από δεκαπέντε επαγγέλματα της ΟΕΒΕΝΗ ανήκουν στο χώρο της οικοδομής», επισημαίνει ο κ. Σφυρής.
Προσπαθούν με δυσκολία να έχουν καλή ψυχολογία
Με μεγάλη δυσκολία οι επιχειρηματίες του Ηρακλείου προσπαθούν να κρατήσουν καλή την ψυχολογία τους για όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω τους. Με το μέλλον να κρίνεται αβέβαιο και μία ανάπτυξη που μόνο στα λόγια υπάρχει, οι επιχειρηματίες του Ηρακλείου δυσκολεύονται να κρατήσουν μία σταθερή ψυχολογική κατάσταση.
«Πολύ σημαντική είναι και ως στόχος της έρευνας είναι η υπάρχουσα ψυχολογική διάθεση των μικρομεσαίων επιχειρηματιών οι οποίοι έχουν μία αυξημένη κλίμακα άγχους αλλά προσπαθούν να είναι αισιόδοξοι για το μέλλον. Τώρα προσπαθούμε να δούμε τι αποτελέσματα θα βγούμε, να δίνουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας για να μην απογοητεύεται ο κόσμος», αναφέρει μία από τις ερευνήτριες του προγράμματος δίνοντας το κλίμα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην ψυχολογία των επιχειρηματιών.
«Αυτό που έχουμε διαπιστώσει εμείς και παραπονιούνται συχνά σχεδόν όλοι οι επιχειρηματίες είναι το υψηλό κόστος της φορολογίας, οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές που φτάνουν να είναι ανώτερες από τον ίδιο το μισθό του υπαλλήλου αλλά και η έλλειψη ανάπτυξης. Όλοι οι έμποροι και επιχειρηματίας μας ζητάνε ανάπτυξη», καταλήγει η ερευνήτρια.

Η έρευνα
Η έρευνα η οποία είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου έχει τίτλο «Επιχειρηματικότητα εν καιρώ οικονομικής κρίσης: Δυσκολίες και προοπτικές βελτίωσης».
Ορισμένα από τα ερωτήματα τα οποία βρίσκονται στο ερωτηματολόγιο είναι τα παρακάτω:
• Αξιολογήστε τις παρακάτω δυσκολίες που αντιμετωπίζει η επιχείρηση σας το τελευταίο έτος, σε μια κλίμακα από Καθόλου έως Πάρα πολύ
• Κατά πόσο έχει επηρεάσει τον κλάδο σας η παράνομη δραστηριότητα/ παραεμπόριο / παραοικονομία;
• Θεωρείτε ότι η ύπαρξη μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων έχει επηρεάσει διαχρονικά την αγορά του Ηρακλείου;
• Πιστεύετε ότι η επιμόρφωση η δική σας και των εργαζομένων σας, μέσω σεμιναρίων από ΚΕΚ και το ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ, θα βοηθούσε στην καλύτερη λειτουργία της επιχείρησης σας;
• Σε ποιο βαθμό σας διακατέχει το συναίσθημα του άγχους το τελευταίο έτος;
• Πόσο αισιόδοξος νιώθετε το τελευταίο έτος;
• Με βάση της εμπειρία σας και τις υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες, θεωρείτε πως η επιχείρηση σας στο μέλλον;
• Πρόκειται να δημιουργηθεί από την ΟΕΒΕΝΗ μια τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης των Μικρομεσαίων επιχειρηματιών και των οικογενειών τους. Πως κρίνετε την ενέργεια αυτή;
• Η συγκεκριμένη επιστημονική έρευνα έχει ως επιπλέον στόχο της να αξιολογήσει το έργο της ΟΕΒΕΝΗ. Ποιες περαιτέρω ενέργειες θα προτείνατε να ακολουθήσει η Ομοσπονδία στα πλαίσια της δράσης της;
• Ποιο είναι το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος σας;
• Τι λύσεις προτείνετε ;
toagathi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου