Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2012

Το σήριαλ του Ε.Ο.Τ....


Το ότι για μια ακόμη φορά σας ενημερώσαμε αποκλειστικά και έγκυρα για την υπόθεση της προσπάθειας υπεξαίρεσης χρημάτων από τον Ε.Ο.Τ., το γνωρίζετε.
Όλοι οι υπόλοιποι "πάτησαν" στις δικές μας αποκαλύψεις, από ...μετά, έως ...πολύ μετά. Είδατε ότι μετά από την ανάρτησή μας

της Δευτέρας (σ.σ. την πληροφορία την γνωρίζαμε από το Σάββατο, αλλά περιμέναμε μήπως είχε γίνει κάποιο λάθος και την δημοσιεύσαμε μόλις μάθαμε για το "ντου" της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος στον Ε.Ο.Τ, οπότε θα έπαιρνε σίγουρα διαστάσεις, όπερ και εγένετο) δεν επανήλθαμε ακριβώς επειδή δεν μας αρέσουν τα κουτσομπολιά και οι σπερμολογίες.
Τώρα λοιπόν έκλεισε ο πρώτος κύκλος και τελικά στοιχεία θα έχουμε μόλις ολοκληρωθούν οι απολογίες των 5 κατηγορουμένων στον ανακριτή.
Επειδή όμως από τη Δευτέρα που αποκαλύψαμε το θέμα μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει πολλές επίσημες τοποθετήσεις, επιχειρούμε μια ανακεφαλαίωση, πάντα στο πλαίσιο των γεγονότων και όχι της σπερμολογίας...
Κατ΄αρχάς, να πούμε ότι είναι σε εξέλιξη η ΕΔΕ που διενεργείται από τη γενική διευθύντρια του Οργανισμού Έμμυ Δέδε.
Κατά δεύτερο σε δήλωσή του ο νέος γενικός γραμματέας του Ε.Ο.Τ. κ. Πάνος Λειβαδάς, εξιστορώντας ουσιαστικά την υπόθεση δήλωσε: "Το απόγευμα της Παρασκευής 21-12-2012 ο Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών του ΕΟΤ συνοδευόμενος από τον πρώην Ειδικό Σύμβουλο του πρώην Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ, κύριο Βασιλάκο, προσήλθαν στο γραφείο μου και με ενημέρωσαν ότι νωρίτερα, το μεσημέρι, γυναίκα αγνώστων στοιχείων εμφανίστηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος και ζήτησε να εισπράξει πολύ μεγάλο ποσό μέσω επιταγής του ΕΟΤ. Η υπάλληλος της Τράπεζας της Ελλάδος επικοινώνησε με τις οικονομικές υπηρεσίες του ΕΟΤ για να ενημερώσει για το συμβάν. Από τον πρώτο έλεγχο που διεξήγαγαν, επί τόπου, οι οικονομικές υπηρεσίες, διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε καμία σχετική οφειλή του ΕΟΤ προς το Νομικό Πρόσωπο, στο όνομα του οποίου είχε εκδοθεί η συγκεκριμένη επιταγή και γι΄ αυτό ζήτησαν την κατακράτηση της επιταγής. Άμεσα, ενημέρωσα την Υπουργό Τουρισμού, κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, για όσα είχα διαπιστώσει ως εκείνη την στιγμή και η οδηγία της Υπουργού, ήταν: “Να πάνε όλα στον Εισαγγελέα, τώρα.” Η πρώτη μας ενέργεια ήταν να απευθυνθούμε άμεσα στην Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος προκειμένου να ενεργοποιηθεί η διαδικασία του Αυτοφώρου. Η εντολή της Υπουργού ήταν να κατατεθεί ταυτόχρονα μηνυτήρια αναφορά στην Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και να διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση για την διερεύνηση του όλου θέματος και ειδικότερα για το πως το μπλόκ των επιταγών, απο τις οικονομικές υπηρεσίες, βρέθηκε στα χέρια του πρώην Ειδικού Συμβούλου, του πρώην Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ. Όπως ενημερωθήκαμε, ανάμεσα στα πέντε άτομα που έχουν συλληφθεί για την υπόθεση δεν βρίσκεται κανένας δημόσιος υπάλληλος που να υπηρετεί στον ΕΟΤ. Οι υπηρεσίες μας, που λειτούργησαν άμεσα για την αντιμετώπιση της υπόθεσης, προβαίνοντας σε όλες τις νόμιμες ενέργειες, θα συνεχίσουν να παράσχουν κάθε συνδρομή στις αρμόδιες αρχές ώστε να αποκαλυφθεί πλήρως η αλήθεια και οι ένοχοι να τιμωρηθούν παραδειγματικά".

Μετά την κατάθεσή του στην Ασφάλεια, για το σκάνδαλο απόπειρας υπεξαίρεσης χρημάτων στον ΕΟΤ, και την πλαστογράφηση της υπογραφής του, ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Νίκος Καραχάλιος, με δηλώσεις του στα “Υστερόγραφα” ( εδώ ) υποστήριξε τα εξής:
“Διετέλεσα Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ για 12 εβδομάδες. Από τον πρώτο κιόλας μήνα διαπίστωσα μια σειρά από σοβαρές παρατυπίες και δυσλειτουργίες στον Οργανισμό, που αφορούσαν θέματα οικονομικής διαφάνειας, οργανωτικής λειτουργίας και επικοινωνιακής στρατηγικής. Η παρουσία μου στον δημόσιο βίο συνδέεται με δυο πράγματα: Την παραγωγή έργου και τον ασυμβίβαστο χαρακτήρα μου σε ό, τι αφορά θέματα διαχείρισης δημοσίου χρήματος. Ειδικά σε μια εποχή κρίσης, όπου κάθε ευρώ το οποίο ξοδεύεται άσκοπα από το δημόσιο είναι ένα ευρώ χαμένο από τα ταμεία ανεργίας, τις συντάξεις των γερόντων και τους μισθούς των πολιτών. Κάθε ενέργειά μου, για να φέρει αποτελέσματα, έπρεπε και πρέπει να είναι στοιχειοθετημένη. Γι’ αυτό και όταν στις αρχές Δεκεμβρίου παρέλαβα το πόρισμα των ορκωτών λογιστών, και αφού ενημέρωσα το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΤ και την Υπουργό Τουρισμού, προχώρησα σε μια σειρά ενεργειών για τη διαλεύκανση της λογιστικής (;) τρύπας των 12 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία διαπιστώνεται στο πόρισμα. Από εκείνη την ημέρα, και εδώ και τρεις εβδομάδες, ξεκίνησε μια πρωτοφανής σε μέγεθος και χυδαιότητα εκστρατεία κατασυκοφάντησής μου. Σκοπός, όσων θεωρούν ότι θα πληγούν από τη διερεύνηση των οικονομικών υποθέσεων του ΕΟΤ, είναι να με ”εκτελέσουν” επικοινωνιακά, να με ”τελειώσουν”’ πολιτικά και να διαλύσουν την προσωπική ζωή μου. Επειδή άντεξα στο πρώτο κύμα των επιθέσεων, προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα. Προσπάθησαν να με εμπλέξουν σε αυτή την υπόθεση. Βιάστηκαν…
Η υπόθεση της πλαστογραφίας που ήρθε στο φως της δημοσιότητας είναι πολύ σοβαρή, αλλά αποτελεί ερασιτεχνική απάτη, μπροστά στα επαγγελματικά κυκλώματα που θέλουν την αδιαφάνεια στον ΕΟΤ. Σήμερα το πρωί, ενημέρωσα το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της Ασφάλειας για όσα γνωρίζω σχετικά με την υπόθεση της πλαστογραφημένης επιταγής. Ήταν ήδη σαφές στις αρχές ότι κάποιοι είχαν πλαστογραφήσει την υπογραφή μου. Αυτή η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης, γι’ αυτό και επ’ αυτού δεν θα κάνω εκ νέου κανένα απολύτως σχόλιο, παρά μόνο αν μου ζητηθεί από τις αρμόδιες αρχές, τις οποίες ήδη συνδράμω για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Αν όμως θέλουμε να μάθουμε τι πραγματικά συμβαίνει στον ΕΟΤ, πρέπει να κινηθούμε βήμα-βήμα. Ελπίζω ότι ο ”διάδοχός” μου (ο οποίος ακόμη και σήμερα, μια εβδομάδα μετά τον διορισμό του δεν είχε τον επαγγελματισμό να επικοινωνήσει μαζί μου) θα εκτελέσει τις αποφάσεις της προηγούμενης διοίκησης, που αφορούν στην κάθαρση στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού. Ο ΕΟΤ έχει αξιόλογα στελέχη, όπως όμως κάθε οργανισμός μπορεί να έχει και “αρρωστημένα μυαλά”.
Επαναλαμβάνω:
Όσοι προσπάθησαν να με τελειώσουν, μάλλον βιάστηκαν.
Ξέρω ότι θα προσπαθήσουν ξανά…
Και θα αποτύχουν ξανά…”, καταλήγει στη δήλωσή του ο Νίκος Καραχάλιος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου των υπαλλήλων του Ε.Ο.Τ. κ. Κ. Ράντος δήλωσε: "Η απόπειρα υπεξαίρεσης 147.000 € από τον τραπεζικό λογαριασμό του ΕΟΤ αποτράπηκε χάρη στην άμεση αντίδραση των ευσυνείδητων και έμπειρων υπαλλήλων του Ταμείου και του Λογιστηρίου του ΕΟΤ. Οι συνάδελφοί μας αυτοί δεν αρκέστηκαν μόνο να μπλοκάρουν την πληρωμή της σχετικής επιταγής, αλλά με κατεπείγουσα αναφορά τους ενημέρωσαν την ηγεσία του ΕΟΤ. Έτσι προκάλεσαν την έγκαιρη επέμβαση των διωκτικών αρχών και την εξάρθρωση, εν τη γενέσει του, κυκλώματος που, όπως διαφαίνεται από τα πρώτα στοιχεία της έρευνας σκοπό είχε να αντλεί σημαντικά χρηματικά ποσά από τον ΕΟΤ. Μία από τις πρώτες ενέργειες των αστυνομικών που χειρίζονται την υπόθεση ήταν να ερευνηθεί και να σφραγιστεί το γραφείο συνεργάτη – συμβούλου του τέως Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ.
Ο προαναφερόμενος σύμβουλος καλούσε στο γραφείο του υπαλλήλους του ΕΟΤ και χωρίς να έχει καμία εξουσιοδότηση ή θεσμική αρμοδιότητα, τους ασκούσε πιέσεις προκειμένου να έχει πρόσβαση σε έγγραφα, πληροφορίες και διαδικασίες, που μόνο τα εντεταλμένα όργανα του ΕΟΤ επιτρέπεται να έχουν.
Αποκορύφωμα των ενεργειών αυτών ήταν να απαιτηθεί από υπάλληλο του λογιστηρίου να απευθύνει έγγραφο προς την Τράπεζα της Ελλάδος που θα τον καθιστούσε αποκλειστικό αποδέκτη της καθημερινής κίνησης των τραπεζικών λογαριασμών του ΕΟΤ.
Η υπάλληλος παρά τις απειλές και τις πιέσεις που της ασκήθηκαν αρνήθηκε να συμμορφωθεί με αποτέλεσμα μέσα σε δύο ημέρες να μετακινηθεί σε άλλη υπηρεσιακή μονάδα.
Τέλος, ζητούσε επίμονα να του δοθούν για έλεγχο τα μπλοκ των τραπεζικών επιταγών, τα οποία, παρά τις έντονες αντιρρήσεις των υπαλλήλων του Ταμείου, μετά από ισχυρές πιέσεις της διοίκησης του παραδόθηκαν. Από αυτά τα μπλοκ προέρχεται η επιταγή των 147.000 €.

Οι υπάλληλοι του ΕΟΤ από την πρώτη στιγμή είναι στη διάθεση των ανακριτικών και δικαστικών αρχών για να συμβάλουν στη σε βάθος έρευνα, για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και την αποκάλυψη όλων των εμπλεκομένων.
Πάγια θέση του Συλλόγου μας είναι οι υπάλληλοι να μην επιτρέπουν ανάμιξη εξωθεσμικών παραγόντων στη διοίκηση και λειτουργία του ΕΟΤ. Καλούμε όλους να ακολουθήσουν το παράδειγμα των συναδέλφων μας του Ταμείου και του Λογιστηρίου και να καταγγέλλουν άμεσα παρεμβάσεις, από οπουδήποτε κι αν προέρχονται, με τις οποίες θα τους ζητείται να παραβιάσουν τις διαδικασίες που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις. Ο Σύλλογος θα είναι αρωγός και συμπαραστάτης τους στην προσπάθειά τους να ασκήσουν ευσυνείδητα και εύορκα τα καθήκοντά τους".

"Κόντρα" Καραχάλιου - Ράντου


Σοβαρές καταγγελίες για σκάνδαλα στον ΕΟΤ “έως το 2009″, έκανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Οργανισμού Κώστας Ράντος, ο οποίος μίλησε το πρωί στο ραδιόφωνο του “Alpha”. Ο συνδικαλιστής ο οποίος εξελέγη πρόεδρος στις πρόσφατες αρχαιρεσίες ως επικεφαλής ανεξάρτητου ψηφοδελτίου, ενώ στο παρελθόν ήταν μέλος της ΔΑΚΕ ΕΟΤ, άνοιξε μείζον θέμα για την περίοδο που προηγήθηκε των εκλογών του 2009.
“Έως το 2009 υπήρχαν πολλά σκάνδαλα στον ΕΟΤ, και παραπέμφθηκαν 70 υπάλληλοι στη Δικαιοσύνη. Από την πειθαρχική διαδικασία και όσων οι υποθέσεις έχουν εκδικαστεί και από τη Δικαιοσύνη, έχουν απαλλαχθεί”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κώστας Ράντος, ο οποίος συνέχισε για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον Οργανισμό, αφήνοντας αιχμές για την πολιτική ηγεσία.
“Σήμερα γίνεται μια απόπειρα να απομακρυνθεί όλο το αναπτυξιακό κομμάτι από τον ΕΟΤ, και αυτό θα ήταν καταστροφικό”, σχολίασε, αναφερόμενος στη στρατηγική επιλογή της Όλγας Κεφαλογιάννη να μεταφέρει αρμοδιότητες του ΕΟΤ στο υπουργείο Τουρισμού για τον καλύτερο συντονισμό και την επίτευξη μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας.
Σε άλλα σημεία της ραδιοφωνικής παρέμβασής του, ο συνδικαλιστής του ΕΟΤ τόνισε ότι ο Οργανισμός δεν έχει πλέον καμία περιουσία, καθώς και ότι δεν είναι ακέφαλος, μιας και “ανέκαθεν διοικείται από την πολιτική ηγεσία”.
Ο Κώστας Ραντός εξαπέλυσε και ολομέτωπη επίθεση κατά του πρώην Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ Νίκου Καραχάλιου, ο οποίος είχε ανοίξει μέτωπο με τους συνδικαλιστές, για τον τρόπο με τον οποίο γινόταν στο παρελθόν η διαχείριση του Οργανισμού.
“Στον ΕΟΤ ο κ. Καραχάλιος μάλλον τουρίστας ήταν, παρά προϊστάμενος. Ήταν σε ταξίδια πάντοτε, και γι’ αυτό έφερε τον σύμβουλο για να διοικεί αντ΄αυτού. Ο κ. Βασιλάκος ήθελε να ελέγχει συνέχεια τα οικονομικά. Δήλωνε ότι είναι οικονομολόγος, λέγοντας ότι έχει εξουσιοδότηση από τον ΓΓ, χωρίς να υπάρχει χαρτί. Φώναξε μια υπάλληλο του λογιστηρίου και ζήτησε να εκτρέψει τα διαθέσιμα στον υπολογιστή του. Ήθελε να «βλέπει» μόνο αυτός την οικονομική διαχείριση. Η υπάλληλος εξέφρασε την αντίρρηση της και όχι μόνο την απέπεμψε αλλά τη μετέθεσε και από την οικονομική υπηρεσία. Το καταγγείλαμε στη διοίκηση του ΕΟΤ και επειδή ο κ. Καραχάλιος δεν βρέθηκε ποτέ να την παραλάβει τη δώσαμε στην κυρία Κεφαλογιάννη. Μάθαμε ότι είχε στηθεί ένα κύκλωμα από εξωτερικούς παράγοντες και σε συνεργασία με… τον φερόμενο ως σύμβουλο του κ Καραχάλιου επιχειρούσαν να υπεξαιρέσουν λεφτά από τον ΕΟΤ. Είχαν φθάσει στα αυτιά οι παρεμβάσεις του κ. Βασιλάκου. Απομάκρυνε τη διευθύντρια διαφήμισης και δήλωσε ότι εφεξής θα ασκεί αυτός τις αρμοδιότητες”, ήταν μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές αναφορές του προέδρου των εργαζομένων του ΕΟΤ.

Ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Νίκος Καραχάλιος παραχώρησε συνέντευξη στο ραδιόφωνο του “Alpha 989″ όπου και μίλησε αναλυτικά για την υπόθεση απόπειρας υπεξαίρεσης χρημάτων του Οργανισμού, με πρωταγωνιστή ειδικό σύμβουλο που ο ίδιος επέλεξε, για την απομάκρυνσή του αλλά και τις σχέσεις του με την Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, για το πόρισμα των ορκωτών λογιστών που διαπιστώνει “μαύρη τρύπα” 12 εκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία του Οργανισμού, ενώ πέρασε και στην αντεπίθεση κατά του προέδρου των εργαζομένων του ΕΟΤ Κώστα Ράντου ο οποίος είχε χρησιμοποιήσει απαξιωτικές αναφορές για το πρόσωπό του, μιλώντας στον ίδιο σταθμό το πρωί, προαναγγέλλοντας ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά του συνδικαλιστή.

Μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές αποστροφές του Νίκου Καραχάλιου στη συνέντευξή του
( εδώ ):
- Δεν πήγα ούτε ως ύποπτος ούτε ως κατηγορούμενος, πήγα για μια φιλική συζήτηση.
- Το λέει και η ασφάλεια ότι η επιταγή ήταν πλαστογραφημένη.
- Όταν πήγε το σώμα των επιταγών στην Τράπεζα και αντιπαρέβαλαν την υπογραφή μου, που είχαν στο αρχείο με εκείνη στην επιταγή, είδαν ότι δεν ταίριαζε. Γι’ αυτό δεν είμαι κατηγορούμενος.
- Αναλαμβάνω την ευθύνη γιατί ο σύμβουλος ήταν δική μου επιλογή. Αλλά για τον συγκεκριμένο άνθρωπο, επειδή είναι κρατούμενος και δεν έχει απολογηθεί στον τακτικό ανακριτή, αλλά και για την υπόλοιπη υπόθεση, θα σας λέω ότι γνωρίζω.
- Ήταν επιλογή Καραχάλιου, αλλά ήταν ειδικής χρήσεως, τον χρησιμοποιούσαμε από κοινού με το υπουργείο. Είχε πλούσιο βιογραφικό που δικαιολογούσε την πρόσληψή του.
- Δεν ξέρω πως γινόταν στο παρελθόν, αλλά νομίζω ότι δεν ήταν πάγια πρακτική να έχει καρνέ επιταγών και δεν δικαιολογείται. Μόνο οι οικονομικές υπηρεσίες επιτρέπεται να έχουν καρνέ επιταγών Αν είχε πάνω του καρνέ επιταγών ή στο γραφείο του, που δεν είναι συμπληφωμένες από το λογιστήριο, είναι παράτυπο.
- Η κα Νταρίλη είναι μια από τις 160 δημοσιογράφους που φιλοξενήθηκαν από τον ΕΟΤ. Είναι ιδιοκτήτρια καναλιού, του μεγαλύτερου της ομογένειας, και έβαλε από την τσέπη της λεφτά. Το να εμφανίζεται η κα Νταρίλη ως γυμνάστρια μοντέλο, που ήταν πριν από 20 χρόνια, ενώ είναι business woman, είναι φαιδρό.
- Με την κ. Κεφαλογιάννη, ήταν θέμα διαφορών στη στρατηγική από εδώ και πέρα. Έχουμε καλές προσωπικές σχέσεις Ήδη η τουριστική αγορά αποδίδει. Εδώσα την παραίτησή μου, γιατί από εδώ και πέρα θα πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένες στρατηγικές αποφάσεις και υπηρχαν διαφωνίες.
- 12 εκατομμύρια ευρώ τρύπα στον ΕΟΤ βρήκαν ορκωτοί λογιστές, που διεξάγουν ετήσιο οικονομικό έλεγχο. Μου κάνει εντύπωση πως μέχρι χθες δεν υπήρχε καμία αναφορά στα blogs και sites που ασχολούνται με τον τουρισμό για το θέμα αυτό. Ενημερώνω ΔΣ, εισηγούμαι και συστήνονται 2 επιτροπές για το θέμα του ελλείμματος και άλλα θέματα που προκύπτουν από το πόρισμα. Διαβίβασα το πόρισμα στην Υπουργό.
- Ο ΕΟΤ είναι ένας οργανισμός που από τη φύση της λειτουργίας του δεν είναι απολύτως καθαρός. Δεν υπήρχε Γραμματέας του ΕΟΤ που δεν είχε θέματα με τη δικαιοσύνη, λόγω των σκληρών συμφερόντων.
- Για το αν ήμουν τουρίστας, όπως δήλωσε, ο κ. Ράντος θα δεχθεί αγωγή. Όντως έλειπα στο εξωτερικό γιατί προτεραιότητά μας ήταν να είμαστε εκεί για να κλείσουμε τα πακέτα με τους tour operator.
- Από την άλλη εβδομάδα στον Εισαγγελέα.

Ας ελπίσουμε ότι θα καταλογισθούν οι ευθύνες εκεί που ανήκουν και θα κλείσει η υπόθεση γιατί ο Ε.Ο.Τ. δεν "αντέχει"...


MONEY-TOURISM.BLOGSPOT.COM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου