Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου 2012

Την εισφορά σε χρήμα ζητά ο δήμος απ’ όσους μπήκαν στο σχέδιο
Τους ζητούν να πληρώσουν την εισφορά σε χρήμα

Ειδοποιητήρια από το δήμο στους ιδιοκτήτες των περιοχών που εντάσσονται στο σχέδιο


Της Λίλιαν Δαφερμάκη


Δεκάδες μπιλιετάκια εισφοράς σε χρήμα, έχει ξεκινήσει να στέλνει η πολεοδομία του δήμου Ηρακλείου, σε ιδιοκτήτες εκτάσεων που εντάσσονται στο σχέδιο πόλης στις περιοχές των Πατελών του Κατσαμπά, του Πόρου και του Μπεντεβή. Στις περιοχες αυτές επικρατεί πανικός, αφού έντρομοι οι συμπολίτες μας παραλαμβάνουν τα επίσημα έγγραφα της υπηρεσίας που τους χρεώνει το ποσό το οποίο τους αντιστοιχεί με βάσει την ιδιοκτησία τους .

Το γεγονός ότι οι χρεώσεις αυτές γίνονται σε μια χρονική περίοδο, που ο κόσμος έχει χωρίς υπερβολή παραλήσει οικονομικά, έχει προκαλέσει την αγανάκτηση δεκάδων συμπολιτών μας που έντρομοι δηλώνουν ότι δεν αντέχουν άλλα οικονομικά βάρη.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα συμπολίτισας μας από την ευρύτερη περιοχή των Πατελών, που επικοινώνησε με την «Π» πανικόβλητη αφού παρέλαβε το μπιλιετάκι της πολεοδομίας με το οποίο καλείται να πληρώσει ένα ποσό της τάξεως των 5.351 ευρώ !!! Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, «το ειδοποιητήριο ανέφερε ότι η πληρωμή του ποσού θα μπορεί να γίνει σε 12 εξαμηνιαίες δόσεις, και η δόση να φτάνει τα 445,96 ευρώ. Ωστόσο σήμερα το ποσό των 445 ευρώ είναι ένας μισθός...πως περιμένουν από τον κόσμο να πληρώσει τόσα χρήματα. Σήμερα η κάθε οικογένεια έχει 1-2 ανέργους, ή συνταξιούχους ή ανθρώπους ανύμπορους να συνεισφέρουν στον οικονομικό προυπολογισμό....Με δεδομένο ότι οι μισθοί των εργαζομένων έχουν κατακρεουργηθεί, τα χαράτσια και οι φόροι έχουν στραγγίξει τα οικονομικά αποθέματα των οικογενειών, ο δήμος πως περιμένει να πάρει τα λεφτά που ζητά; Από που και από ποιούς; Δεν μπορούμε να πληρώσουμε...Έχουν στεγνώσει οι τσέπες μας...» . Κάτοικοι της περιοχής, σχολιάζουν με νόημα ότι είναι σκόπιμη η κίνηση της Λότζια να αρχίσει τώρα να στέλνει τα μπιλιετάκια. Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν, μετά τις δραματικές περικοπές που έχει υποστεί από το κράτος, προσπαθεί τώρα με κάθε τρόπο να εισπράξει από τους πολίτες όσο το δυνατό περισσότερα, για να γεμίσει το άδειο δημοτικό ταμείο.

Ωστόσο αυτή η διαδικασία είναι πολιτικά άδικη καθώς καταστρέφει οικονομικά ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακόμα και στην επιβίωση τους... Η «Π» επικοινώνησε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Μανόλη Βασιλάκη, ο οποίος σημειώνει ότι πράγματι έχει ξεκινήσει η αποστολή των ειδοποιητηρίων στις περιοχές που εντάχθηκαν στο σχέδιο πόλης, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι είναι μια διαδικασία προβλεπόμενη από το νόμο.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, σήμερα υπάρχουν διεκδικήσεις απαλλοτριώσεων ύψους 2,5 εκ ευρώ, από ανθρώπους οι ιδιοκτησίες των οποίων μπήκαν στο σχέδιο πόλης, αλλά υπερρυμοτομήθηκαν και τώρα θα πρέπει να πάρουν πίσω τα χρήματα τους.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που έχασαν τα οικόπεδα τους για να ανοίξουν οι δρόμοι, για να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής στις περιοχές που εφαρμόζεται το σχέδιο πόλης θα πρέπει να πληρωθούν . Ο νόμος σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι σαφής και προβλέπει ότι θα πληρώσουν σε χρήμα όλοι εκείνοι οι οποίοι οφελούνται από την εφαρμογή του σχεδίου.

Ο ίδιος εξομολογείται ότι «με πόνο ψυχής στέλνει όλα αυτα τα ειδοποιητήρια, αλλά όπως λέει δεν υπάρχει καμία άλλη δυνατότητα. Πρέπει να εφαρμόσουμε το νόμο».

Ο αντιδήμαρχος αναφερόμενος στη χρονική συγκυρία που ο δήμος διεκδικεί τα χρήματα από τους πολίτες, σημειώνει ότι δεν συνδέεται με τις περικοπές στους ΟΤΑ, αλλά με το γεγονός ότι τώρα οι μελετητές των πολεοδομικών σχεδίων των περιοχών αυτών συνεταξαν τους πίνακες με τα ποσά που αναλογούν σε κάθε ιδιοκτησία για την εισφορά σε χρήμα.patris

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου