Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2013

Υπερψηφίστηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με 166 ψήφους

Μετά από μια δεκάωρη έντονα φορτισμένη συζήτηση η κυβερνητική τρικομματική πλειοψηφία υπερψήφισε χθες στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο στο οποίο είχαν ενσωματωθεί έξι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που αποτελούν προϋπόθεση για τους δανειστές μας ώστε να εκταμιευθεί η δόση, ύψους 9,2 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

Στην ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε τόσο επί της αρχής όσο και επί ορισμένων άρθρων του πολυνομοσχεδίου η αντιπολίτευση, οι βουλευτές της ΔημΑΡ είπαν ναι σε όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου εκτός από το άρθρο 35 που ρυθμίζει τα εργασιακά θέματα. Ναι σε όλα είπαν και οι βουλευτές του ΠαΣοΚ πλην του Βασίλη Κεγκέρογλου που καταψήφισε το άρθρο 35.

Από τους ανεξάρτητους βουλευτές οι Οδυσσέας Βουδούρης και Πάρης Μουτσινάς ψήφισαν όχι επί της αρχής και παρόν στα άρθρα, ενώ ο Μάρκος Μπόλαρης ψήφισε παρόν σε όλα. Οχι στα άρθρα 35 και 31 ψήφισε ο Μιχάλης Κασής, ενώ όχι σε όλα είπε ο Νίκος Σταυρογιάννης. Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι βουλευτές Απόστολος Κακλαμάνης και Αντζελα Γκερέκου (ΠΑΣΟΚ), οι ανεξάρτητοι Μίμης Ανδρουλάκης, Θόδωρος Παραστατίδης, Γιώργος Κασαπίδης, η Ηρώ Διώτη και Γιώργος Σταθάκης (ΣΥΝ) καθώς και ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Θωμάς Ψίρας. 

Την πολύωρη συζήτηση την ένταση πυροδότησε το άρθρο 53 του πολυνομοσχεδίου για το οποίο οι Ανεξάρτητοι Ελληνες υποστήριξαν ότι ανοίγει το δρόμο για την εκποίηση του εθνικού πλούτου, δημόσιο και ιδιωτικού. Σχετική αίτηση αντισυνταγματικότητας υπέβαλαν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες την οποία υποστήριξε και ο Συριζα. 

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Πάνος Καμμένος έκανε λόγο για εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας τονίζοντας ότι «ούτε η κυβέρνηση Τζολάκογλου δεν υπέγραψε τέτοια κείμενα» φράση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προεδρείου και των κομμάτων και στη συνέχεια διεγράφη από τα πρακτικά. Μιλώντας για λογαριασμό του Συριζα η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παραδίδει γη και ύδωρ στους δανειστές με μία διεθνώς πρωτάκουστη σύμβαση. 

Στον αντίποδα τόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και ο βουλευτής της ΝΔ, κ. Προκόπης Παυλόπουλος υπεραμύνθηκαν την ορθότητα της σύμβασης και έσπευσαν να διασκεδάσουν τις ανησυχίεε της αντιπολίτευσης. Ο Ε. Βενιζέλος χαρακτήρισε φθηνή δημαγωγία και παραπληροφόρηση τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης περί εκχώρησης της εθνικής κυριαρχίας και υποστήριξε ότι η δανειακή σύμβαση δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μία εμπορικού χαρακτήρα σύμβαση ανάμεσα σε μία τράπεζα και έναν δανειολήπτη, ενώ για την εφαρμογή του αγγλικού δικαίου στον τομέα της αναγκαστικής εκτέλεσης σημείωσε ότι το δίκαιο που θα εφαρμοστεί στην πράξη θα είναι το ελληνικό.

«Λένε εν συνειδήτως ψέματα και αποπλανούν τη συνείδηση του αγαθού και φιλότιμου΄Ελληνα πολίτη ΄όσοι ισχυρίζονται παραπέμποντας το αγγλικό δίκαιο ότι η σύμβαση αυτή μπορεί να θίξει το φυσικό αέριο, τα κοιτάσματα, τον εθνικό πλούτο, τα πολιτιστικά μνημεία. Ελεος και ντροπή σε τελευταία ανάλυση γιατί όλοι μας είμαστε Ελληνες» κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Με ανάλογα επιχειρήματα ο Προκόπης Παυλόπουλος υποστήριξε ότι η ένσταση δεν έχει έρισμα αφού για την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων τουΔημοσίου αποφασίζουν τα ελληνικά δικαστήρια και σε κάθε περίπτωση αυτή αφορά μόνο ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου. 

Τελικώς η ένσταση απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ στην ονομαστική ψηφοροφία που ακολούθησε το νομοσχέδιο εγκρίθηκε επί της αρχής με 166 ψήφους υπέρ, 123 κατά και 1 παρόν.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα
• Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής από 166 βουλευτές σε σύνολο 290 παρόντων, καταψηφίστηκε από 123 βουλευτές, ενώ ένας βουλευτής δήλωσε «παρών».

• Το άρθρο 35 (εργασιακά), υπερψηφίστηκε από 151 βουλευτές, καταψηφίστηκε από 136 ενώ 3 δήλωσαν «παρών».

• Το άρθρο 31 (ρυθμίσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση) υπερψηφίστηκε από 165 βουλευτές, καταψηφίστηκε από 122, ενώ 3 βουλευτές δήλωσαν «παρών».

• Τα υπόλοιπα άρθρα για τα οποία ζητήθηκε ονομαστική ψηφοφορία, υπερψηφίστηκαν από 166 βουλευτές, καταψηφίστηκαν από 121, ενώ 3 βουλευτές δήλωσαν «παρών».

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία σε 28 άρθρα του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ζήτησαν ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής και επί του άρθρου 53 (κύρωση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου για την επαναγορά χρέους).

Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, αλλά και η Χρυσή Αυγή, καταψήφισαν την αρχή και όλα τα άρθρα για τα οποία διεξήχθησαν ονομαστικές ψηφοφορίες. Η Δημοκρατική Αριστερά καταψήφισε το άρθρο 35 (που περιλαμβάνει τις περικοπές του επιδόματος των μακροχρόνια ανέργων, την καταβολή του ΕΚΑΣ μονάχα μετά το 65ο έτος της ηλικίας του ενδιαφερόμενου, τη μείωση της αποζημίωσης απόλυσης για καταγγελία χωρίς προειδοποίηση και άλλα αντίστοιχα μέτρα του υπουργείου Εργασίας), όπως είχε πράξει και κατά την συζήτηση των αντίστοιχων εργασιακών μέτρων που είχαν κριθεί ως προαπαιτούμενα της δόσης του Δεκεμβρίου.

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, υπερψήφισαν το νομοσχέδιο, τόσο επί της αρχής, όσο και επί των άρθρων, με εξαίρεση τον Βασίλη Κεγκέρογλου που καταψήφισε το άρθρο 35 για τα εργασιακά μέτρα. Υπενθυμίζεται πως το ΚΚΕ, δεν συμμετείχε, ούτε στη συζήτηση, ούτε στην ψηφοφορία.

Από τους ανεξάρτητους βουλευτές, ο Οδυσσέας Βουδούρης καταψήφισε επί της αρχής και δήλωσε «παρών» επί των άρθρων. Αντίστοιχη στάση τήρησε και ο Πάρις Μουτσινάς. Ο Μιχάλης Κασής, καταψήφισε το άρθρο 35 και το άρθρο 31 (ρυθμίσεις για την ιδιωτική παιδεία και τα φροντιστήρια). «Παρών» δήλωσε ο Μάρκος Μπόλαρης, ενώ «όχι σε όλα» ψήφισε ο Νίκος Σταυρογιάννης.

Από την ψηφοφορία, απουσίαζαν οι βουλευτές, Μίμης Ανδρουλάκης, Απόστολος Κακλαμάνης (αν και είχε συμμετάσχει στη συζήτηση του νομοσχεδίου), 'Αντζελα Γκερέκου, Κώστας Τζαβάρας (για λόγους υγείας όπως δήλωσε), Θεόδωρος Παραστατίδης, Γεώργιος Κασαπίδης, Ηρώ Διώτη, Θωμάς Ψύρρας και Γιώργος Σταθάκης.

Σημειώνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για το άρθρο 1 (συνταξιοδοτική εξομοίωση των υπαλλήλων της Βουλής με τους λοιπούς δημοσίους υπαλλήλους, μείωση των συντάξεων του Δημοσίου με εξαίρεση τα άτομα με αναπηρία άνω του 80%), άρθρο 2 (μνημόνια συνεργασίας των υπουργείων με το υπουργείο Οικονομικών), άρθρο 3 (μηχανισμός παρακολούθησης των ετησίων προϋπολογισμών για τις ΔΕΚΟ), άρθρο 4 (ίδρυση Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ), άρθρο 6 (κύρωση ισολογισμού και απολογισμού του οικονομικού έτους 2011), άρθρο 7 (ρυθμίσεις για τους προϊσταμένους των γενικών διευθύνσεων των υπουργείων), άρθρο 8 (αναδρομική έγκριση πράξεων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής), άρθρο 9 (επαναδιατύπωση του μισθολογικού καθεστώτος των υπαλλήλων του ΥΠΕΞ), άρθρο 13 (ιδιωτικοποίηση ιπποδρομιών), άρθρο 14 (όροι για θέση των δημοσίων υπαλλήλων σε αυτοδίκαιη αργία), άρθρο 15 (πλήρωση θέσεων με υποχρεωτικές μετατάξεις), άρθρο 16 (επικαιροποίηση των στοιχείων του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού), άρθρα 24-27 (ιδιωτικοποίηση φορέων του ΟΣΕ), άρθρο 28 (ίδρυση Υπηρεσίας Φιλοτελικού και Ταχυδρομικού Μουσείου), άρθρο 29 (θέσπιση παραβόλου για την άσκηση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων στη σύναψη δημοσίων συμβάσεων), άρθρο 31 (προϋποθέσεις άδειας ιδιωτικού σχολείου, κολλεγίου και ΙΕΚ), άρθρο 32 (επανακαθορισμός του νομοθετικού πλαισίου για την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων), άρθρο 33 (ρυθμίσεις για ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ), άρθρα 35-36 (εργασιακά ζητήματα), άρθρο 37 (αναστολή επιχορήγησης των ασφαλιστικών οργανισμών σε περίπτωση μη έγκαιρης χορήγησης των στοιχείων για τον υπολογισμό των συντάξεων), άρθρο 38 (επιβολή έκτατου τέλους για τα φαρμακευτικά προϊόντα), άρθρο 40 (επανακαθορισμός του τρόπου υπολογισμού αποζημίωσης δικηγόρων) και άρθρο 53 (κύρωση της σύμβασης επαναγοράς χρέους και άλλα ζητήματα).

Τί ρυθμίζει το πολυνομοσχέδιο
Ως το νομοθέτημα, με το οποίο η κυβέρνηση συνεχίζει την υπεύθυνη και συνεπή πολιτικής της για να ανταποκριθεί στην κρισιμότητα της κατάστασης, χαρακτήρισε, κατά την ομιλία του στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, το νομοσχέδιο.

Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε, ότι το νομοσχέδιο περιέχει ρυθμίσεις αναγκαίες για τη συνέχιση των χρηματοδοτικών ροών του μηχανισμού στήριξης και την εκταμίευση της δόσης του δανείου, συνολικά, 52,3 δισ. ευρώ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, για το Πολυνομοσχέδιο, σημείωσε:

- Ρυθμίζονται συνταξιοδοτικά θέματα του Δημοσίου, επιδιώκοντας αφενός την εδραίωση της ίσης αντιμετώπισης των υπαλλήλων του Δημοσίου και αφετέρου την ενδυνάμωση του αισθήματος της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Το πρώτο επιτυγχάνεται με την ίση μεταχείριση των υπαλλήλων της Βουλής και όλων των υπόλοιπων υπαλλήλων του κράτους, και στα συνταξιοδοτικά και στα μισθολογικά.
Οι πάσης φύσεως αποδοχές και επιδόματα που καταβάλλονται στους υπάλληλους της Βουλής δεν μπορούν να υπολείπονται ούτε και να υπερβαίνουν τις πάσης φύσεως τακτικές αποδοχές και επιδόματα που καταβάλλονται στους υπάλληλους του υπουργείου Οικονομικών, συγκεκριμένων κλάδων και υπηρεσιών.
Οι διατάξεις τίθενται σε ισχύ μετά την αποστολή, από τον υπουργό Οικονομικών, των σχετικών μισθολογικών στοιχείων στον πρόεδρο της Βουλής. Το αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης εξασφαλίζεται με την εξαίρεση των συνταξιούχων συμπολιτών με υψηλά ποσοστά αναπηρίας.

- Διευθετούνται θέματα που αφορούν το ΤΑΙΠΕΔ, ορίζοντας ότι τα μερίσματα που εισπράττει το ταμείο από τη συμμετοχή του σε ανώνυμες προς αποκρατικοποίηση εταιρείες αποτελούν έσοδα του κρατικού υπολογισμού.

- Επιταχύνονται οι διαδικασίες του ΕΣΠΑ, κυρίως, μέσω της υποχρεωτικής χρήσης του πληροφοριακού συστήματος συσσώρευσης κρατικών ενισχύσεων, της διευκόλυνσης της πληρωμής των έργων μέσω της ΤτΕ, της εξάλειψης των προσκομμάτων σε διαγωνισμούς συγχρηματοδοτούμενων έργων και της άρσης φαινομένων διακριτικής μεταχείρισης.

- Διευρύνονται οι χρηματοδοτικές δυνατότητες του ΕΤΕΑΜ στοχεύοντας στη σημαντική διευκόλυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα ρευστότητας.

- Εισάγονται φορολογικές διατάξεις στο πλαίσιο της ίσης κατανομής της φορολογικής επιβάρυνσης, ενώ, επιβάλλεται και φόρος πολυτελούς διαβίωσης.

- Αναδιαμορφώνεται το θεσμικό πλαίσιο σύναψης συμβάσεως μεταξύ του ΕΟΠΠΥ και των παρόχων Υγείας.

- Βελτιώνεται το περιβάλλον και οι συνθήκες για την υλοποίηση το προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, διευθετώντας, παράλληλα, μια σειρά από εκκρεμότητες, αναφορικά με τη συμβατότητα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και την Ε.Ε. (π.χ. ΟΔΙΕ και ΟΣΕ).

- Εγκρίνονται τα σχέδια των συμβάσεων τροποποίησης, δηλαδή, των συμβάσεων επί των οποίων πραγματοποιήθηκε η πρόσφατη επιτυχημένη επαναγορά ελληνικού χρέους και αποδέσμευση της δόσης (που αντιστοιχεί στο 27% του ΑΕΠ).kerdos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου