Παρασκευή, 4 Ιανουαρίου 2013

Ακόμα μεγαλύτερες απορροφήσεις για την Κρήτη από το ΕΣΠΑ το 2013

Την ώρα που η Περιφέρεια Κρήτης υπερκαλύπτει τους στόχους της για την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ μέσα στο 2012 και αναδεικνύεται... πρωταθλήτρια Περιφέρεια σε απορροφήσεις, ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης δηλώνει ότι το 2013 θα είναι η καλύτερη χρονιά για την Κρήτη σ' επίπεδο απορροφήσεων της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου (2007- 2013).
Ο κ. Αρναουτάκης με σημερινές δηλώσεις του στάθηκε ιδιαίτερα στη συνεργασία (Περιφέρειας- Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής- φορέων υλοποίησης έργων και αναδόχων), αποτέλεσμα της οποίας ήταν να ξεπεραστεί ο στόχος των απορροφήσεων κατά 4,5 εκατομμύρια ευρώ.Σύμφωνα με τον κ. Αρναουτάκη, οι στόχοι της Περιφέρειας Κρήτης δεν σταματούν εδώ, καθώς το 2013 η πήχης ανεβαίνει στα 110 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ.

Ο κ. Αρναουτάκης έκανε ειδική αναφορά στα κονδύλια που απορρόφησε η Κρήτη από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), τα οποία χαρακτήρισε προσθετικούς πόρους. «Κλείσαμε το 2012 απορροφώντας από το ΠΔΕ περισσότερα από 50 εκατομμύρια ευρώ. Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι αυτή την κρίσιμη οικονομική συγκύρια παίρνουμε για την Κρήτη και χρήματα εκτός από το ΕΣΠΑ. Πρόκειται για προσθετικούς πόρους και στόχος μας είναι από την πρώτη ημέρα να φέρνουμε προσθετικούς πόρους για την Κρήτη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αρναουτάκης.

Ο Περιφερειάρχης αναφερόμενος στα 64 εκατομμύρια του ΕΣΠΑ και στα 50 εκατομμύρια του ΠΔΕ, έκανε λόγο για σημαντική δουλειά εξυμνώντας το έργο των εργαζόμενων και των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης, αλλά και των φορέων υλοποίησης.

Η σημαντικότητα του 2013 για την Κρήτη δεν αφορά μόνο το ΕΣΠΑ αλλά και την προετοιμασία της νέας προγραμματικής περιόδου. «Εκτός από τα 110 εκατομμύρια ευρώ που πρέπει ν' απορροφήσουμε- και αυτό θα φανεί στο τέλος του χρόνου- πρέπει να δούμε και τις διαδικασίες ένταξης νέων έργων στη νέα προγραμματική περίοδο που ξεκινά το 2014» επεσήμανε ο κ. Αρναουτάκης.

Επίσης το 2013 αποδεικνύεται καθοριστικό και για τα έργα του ΟΣΑΠΥ που εκτελούν οι Δήμοι και έχουν μείνει πίσω. «Τα έργα αυτά ξεπερνούν τα 240 σ' επίπεδο Κρήτης και το πρώτο τρίμηνο του 2013 θα ενταχθούν στα προγράμματά μας» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.

Τέλος ο κ. Αρναουτάκης τόνισε ότι το πρόγραμμα της Κρήτης είναι αρκετά υγιές, υπό την έννοια ότι από το 3ο ΚΠΣ δεν μεταφέραμε έργα στο ΕΣΠΑ, όπως επίσης θα προσπαθήσουμε να μη μεταφέρουμε έργα από το ΕΣΠΑ στη νέα προγραμματική περίοδο.


cretanblog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου