Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2013

Τέσσερις κάλπες στήνονται στη Βουλή - Μία ανά πρόσωπο

Τέσσερις κάλπες στήνονται στη Βουλή - Μία ανά πρόσωποΑνατροπή της τελευταίας στιγμής πραγματοποιήθηκε επί της διαδικασίας για την ψηφοφορία για τη σύσταση προανακριτικής καθώς ο Ευ. Βενιζέλος πρότεινε να στηθούν τέσσερις και όχι εφτά κάλπες. Τελικά όλα τα κόμματα συμφώνησαν στην ταυτόχρονη μυστική ψηφοφορία με μία ανάγνωση του καταλόγου,
με τέσσερις κάλπες ανά πρόσωπο και τέσσερα ψηφοδέλτια με τα αδικήματα, καθώς και λευκό.

Μάλιστα πληροφορίες του news.gr αναφέρουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς και το Μέγαρο Μαξίμου είχαν ενημερωθεί για την κίνηση Βενιζέλου στη Βουλή.

Μάλιστα λίγο μετά τη μία το μεσημέρι οι οικονομικοί εισαγγελείς διαβίβασαν στη Βουλή τη δικογραφία για τη λίστα Λαγκάρντ.

Η συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση προανακριτικής για την υπόθεση αλλοίωσης της λίστας Λαγκάρντ ξεκίνησε με ένταση.

Οι ενστάσεις εγέρθηκαν από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ επί του διαδικαστικού όταν από τον Ευ. Μεϊμαράκη ανακοινώθηκε ότι η ψηφοφορία θα γίνει με επτά κάλπες και τρία ψηφοδέλτια.

Ο κ. Παπαδημούλης επιτέθηκε στο προεδρείο της Βουλής και στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για απόλυτο εξευτελισμό, ενώ έκανε λόγο για πανικό. "Για να λέμε αλήθεια είναι πρόταση των τριών αρχηγών, όχι της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής. Εσείς κ. Μεϊμαράκη ως εκτελεστής μιας απόφασης που λήφθηκε και έχετε βαριά προσωπική και θεσμική ευθύνη", ανέφερε ο κ. Παπαδημούλης. Μάλιστα είπε ότι ο Α. Σαμαράς έκανε δώρο στον Ευ. Βενιζέλο.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος σήκωσε το γάντι και τόνισε ότι "σηκώνουμε τον φερετζέ της κάλπης και αποκαλύπτεται η κάλπικη σκευωρία", ζητώντας τέσσερις κάλπες, μία για κάθε πρόσωπο, ανατρέποντας τη διαδικασία που είχε αποφασιστεί. "Να αναδείξουμε τη σκευτωρία και να πάει ο καθένας στον πάγκο του" τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. "Να ψηφίσουν οι σχεδιαστές της σκευωρίας σε μία κάλπη και ψήφο ανά πρόσωπο. Καθαρά πράγματα. Τέσσερις κάλπες, μία ανά πρόσωπο και ο καθένας να λάβει τις ευθύνες του" τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για πολιτική σκεωρία που καθημερινά πλέον ανατρέπεται και φαίνεται πως δεν ευσταθεί τίποτα.

Με την πρόταση του Ευ. Βενιζέλου για να στηθούν τέσσερις κάλπες συμφώνησαν ήδη οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Χρυσή Αυγή, η ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ. Η ΝΔ επίσης συμφωνεί στις τέσσερις κάλπες ανά πρόσωπο με ψηφοφοδέλτιο με αδικήματα. Στηρίζει την πρόταση και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πάνος Καμμένος τόνισε ότι "βλέπουμε προσπάθεια εξευτελισμού της διαδικασίας. Ο κ.Βενιζέλος προτείνει το αυτονόητο με τις 4 κάλπες. Οι 7 κάλπες ανήκει στον κ. Σαμαρά που θέλει να ελέγξει τους βουλευτές του".

Ο Ευ. Μεϊμαράκης απάντησε ότι το προεδρείο κινήθηκε σύμφωνα με τον κανονισμό και τόνισε ότι δεν μπαίνει στα κομματικά παιχνίδια.

Κάλεσμα απηύθυνε στους βουλευτές ο Χρ. Μαρκογιαννάκης να μη σταθούν στις κομματικές πειθαρχίες και τις πολιτικές γραμμές γιατί η κοινωνία δε θα το "σηκώσει". Από την άλλη τόνισε βέβαια ότι πρέπει να είναι προσεκτικοί να μη ρίξουν στο λάκο των λεόντων ανθρώπους που δε φέρουν ευθύνη. "Ως εδώ το παραμύθι. Πρέπει να πέσει φως στην υπόθεση, την ώρα που η κοινωνία διακατέχεται από συναίσθημα που είναι κράμα οργής και αγανάκτησης. Αλοίμονο σε αυτόν που θα επιχειρήσει να κοροϊδέψει σε αυτές τις συνθήκες την κοινωνία. Προσδοκά από τους βουλέυτές που ορκίστηκαν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Ας μη σταθούμε πίσω από κομματικές πειθαρχίες και πολιτικές γραμμές".

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, η Ζωή Κωνσταντοπούλου αναρωτήθηκε: "Γιατί το αρχείο χάνεται στις τσέπες των δύο υπουργών; Γιατί ο κ. Παπακωνσταντίνου αποκρύπτει το πρωτότυπο; Γιατί δεν αποκάλυψε σε ποιον παρέδωσε υποτίθεται το πρωτότυπο; Γιατί κάποιοι δεν ήθελαν να απαντήσει στην επιτροπή της Βουλής; Γιατί ο Βενιζέλος πήρε μαζί του αρχείο; Γιατί δεν ενημέρωσε κανέναν;"

Όπως είπε: "Στη δικογραφία περιλαμβάνεται αναφορά προσώπου που ρωτούσε για τη λίστα Λαγκάρντ και έπαιρνε προσχηματικές απαντήσεις από τον κ. Καπελέρη και τον κ. Παπακωνσταντίνου".

"Ακούσαμε αθλιότητες και ψεύδη. Πρέπει να πέσουν τίτλοι τέλους στην πολιτική αθλιότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ δεν θα τεθεί υπό πολιτική ομηρεία. Όλους αυτούς τους μήνες τα ακούσαμε όλα. Ότι ήταν μέσα οι συγγενείς του Βενιζέλου, η μάνα του Παπανδρέου. Ότι σβήστηκαν 600 πρόσωπα. Αστειότητες," τόνισε ο κ. Μανιάτης από το ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι έπρεπε να αποσυρθεί η κατηγορία. Κατήγγειλε, από του βήματος, τους διάφορους "Κλουζώ" που αποκαλύφθηκαν και στόχος τους ήταν "να χτυπηθεί το ΠΑΣΟΚ, να διαλυθεί και να καταρρεύσει η κυβέρνηση και η χώρα. Τώρα που πάει να πάρει μια ανάσα, τη στιγμή της συνεννόησης".

Υπόμνημα Παπαδήμου στη Βουλή



Υπόμνημα στο οποίο δηλώνει ότι ποτέ δεν ενημερώθηκε αρμοδίως για την ύπαρξη της "λίστας Λαγκάρντ" απέστειλε στην Βουλή ο πρώην πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήμος.

Όπως επισημαίνει, "ουδεμία ευθύνη συντρέχει στο πρόσωπό του" και ως εκ τούτου δεν ευσταθεί η πρόταση παραπομπής του.

Το υπόμνημα του κ. Παπαδήμου προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκη έχει ως εξής:

"Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Βουλής

Ενόψει της συζήτησης και λήψης απόφασης για σύστασης Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με το ανωτέρω θέμα, επιθυμώ να πληροφορήσω τη Βουλή των Ελλήνων τα εξής:

Πρώτον, κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Πρωθυπουργού, ουδέποτε ενημερώθηκα αρμοδίως για την ύπαρξη της επονομαζόμενης ΄΄λίστας Λαγκάρντ΄΄ ούτε για οποιοδήποτε ζήτημα που συνδέεται για την υπόθεση αυτή.

Δεύτερον, κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Πρωθυπουργού, το όλο θέμα δεν είχε λάβει δημοσιότητα και δεν περιήλθαν σε γνώση μου πληροφορίες από καμία άλλη πηγή για τη ΄΄λίστα Λαγκάρντ΄΄ ούτε για τα ζητήματα που αναδείχθηκαν τον Οκτώβριο του 2012 και μετά τις πρόσφατες καταθέσεις στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, καθώς και από την έρευνα που διεξάγεται από τους εισαγγελείς.

Δεν υπήρξαν, επομένως, ενημέρωση, γεγονότα ή άλλες πληροφορίες που να αιτιολογούν, εκ μέρους μου, τη διερεύνηση των ζητημάτων σχετικών με την επονομαζόμενη ΄΄λίστα Λαγκάρντ΄΄.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, ουδεμία ευθύνη συντρέχει στο πρόσωπό μου και η πρόταση των ως άνω βουλευτών δεν ευσταθεί.

Με τιμή,

Λουκάς Παπαδήμος".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου