Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2013

Η “προκυμαία” του Ρεθύμνου μέσα στο χρόνο

Η παραλία του Ρεθύμνου πριν κατασκευαστεί η προκυμαία, όταν η θάλασσα έφτανε σχεδόν μέχρι τα σπίτια που αναπτύσσονται στο βόρειο μέτωπο από το Ενετικό Λιμάνι μέχρι το ξενοδοχείο Κύμα, γύρω στα 1900. (φωτο 1 & 2).Η προκυμαία του Ρεθύμνου γύρω στο 1932 (φωτο 3)Στην επόμενη φωτογραφία από το αρχείο του Μ. Μανούσακα είναι από την περίοδο της Γερμανοκατοχής. Παρατηρείστε το συρματόπλεγμα (φωτο 4)Παρακάτω, η προκυμαία τη δεκαετία του 1950 (φωτο 5 & 6)
Παρέλαση στην προκυμαία στις 8 Νοεμβρίου 1959, από το αρχείο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου (φώτο 7).Η κατασκευή του λιμενοβραχίονα προστάτευσε τη Ρεθεμνιώτικη προκυμαία από τα κύματα, δημιούργησε όμως την προσάμμωση που απομάκρυνε τη θάλασσα και είχε σαν συνέπεια η προκυμαία πλέον να λέγεται παραλία. Οι φώτο 8 & 9 από το αρχείο του Γιώργου Πυροβολάκη.

Όσες φωτογραφίες δεν αναφέρουν πηγή ανιχνεύθηκαν στο internet, υποψιαζόμαστε όμως ότι οι περισσότερες προέρχονται από το βιβλίο-λεύκωμα του Γιάννη Σπανδάγου “ΡΕΘΥΜΝΟ – Λιμάνι και Προκυμαία” (έκδοση 1999).
rethemnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου