Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2013

Ένας Ελβετός φωτογράφισε την Κρήτη!

«Τα Ελληνικά - The Greek Series», αποτελεί έκθεση του Ελβετού καλλιτέχνη Τσαρλς Βέμπερ ο οποίος, μαγεμένος από τις ομορφιές του τόπου μας, επέλεξε να μετακομίσει μόνιμα στη Κρήτη και για πάνω από τρεις δεκαετίες, να "αιχμαλωτίζει" στο φωτογραφικό του φακό κρητικά και όχι μόνο τοπία.


Η έκθεση εγκαινιάζεται σήμερα Τρίτη 29 Ιανουαρίου στις 20:00 στο Μουσείο Μπενάκη (Κτήριο της οδού Πειραιώς).

Ο Ελβετός φωτογράφος ζει και εργάζεται με τη σύζυγό του Κίρα, στο χωριό Άγιος Σύλλας, στο Ηράκλειο.

Στην έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη έρχεται να δείξει τη φωτογραφική του διαδρομή στη δεύτερη πατρίδα του, την Ελλάδα, μέσα από 150 περίπου φωτογραφίες, χωρισμένες σε επτά ενότητες: Εικονοστάσια, Ναυάγια, Άνθρωποι και μηχανές, Άγιος Σύλλας, Ηράκλειο, Ομπρέλες και Νυχτερινά τοπία.

Παρακάτω θα δείτε φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στη ΚρήτηΜάλια Κρήτη 2009


Μανούσος, Νίκος, Άδωνις 1998


Προμαχώνας Αγ. Ανδρέα 2002Μόχλος Κρήτη 2008


Ειρήνη 1989


Άγιος Σύλλας Κρήτη 1995

Λίγα λόγια για τον Ελβετό φιλέλληνα

Γεννήθηκε στη Γενεύη το 1947 και σπούδασε Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της ίδιας πόλης. Ξεκίνησε τη φωτογραφική του καριέρα ενασχολούμενος με την φωτοδημοσιογραφία.

Συνεργάστηκε με το φωτογραφικό πρακτορείο Gamma του Παρισίου και με το Δήμο Γενεύης για την αποτύπωση της αρχιτεκτονικής της πόλης. Εργάστηκε ως Λέκτορας Φωτογραφίας στο Κολλέγιο της Γενεύης. Η δουλειά του έχει αποσπάσει πολλές Ευρωπαϊκές διακρίσεις και εκτίθεται ανά τον κόσμο, από το 1974.

Τα θέματά του πραγματεύονται ανθρώπους, τοπία, αντικείμενα και συνθέσεις από την ελληνική καθημερινότητα.

Όπως αναφέρεται στον κατάλογο της έκθεσης: «Το κοινό στοιχείο που συνδέει τις -φαινομενικά ασύνδετες- επτά ενότητες των φωτογραφιών του Τσαρλς Βέμπερ, είναι βέβαια η Ελλάδα. Είναι όμως και η ανάγκη του να αναδείξει την ομορφιά της, ακόμα κι αν αυτή δεν είναι εμφανής. Καθώς η φωτογραφία αναπαριστά αυστηρά την πραγματικότητα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο

καταγραφής, ο ίδιος μερικές φορές χρειάζεται να «παίξει» με το φως και να σκηνοθετήσει το θέμα του, προκειμένου να οδηγηθεί στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Σε άλλες λήψεις, είναι φανερή η συναισθηματική ταύτισή του με το φωτογραφούμενο. Στο σύνολό τους πάντως, οι εικόνες που ο Τσαρλς Βέμπερ μας παρουσιάζει, αποπνέουν τρυφερότητα, αυθορμητισμό, τάξη, πολύ περισσότερο όμως, αίσθημα αγάπης για τον ελλαδικό χώρο και τους ανθρώπους της».

Η έκθεση διαρκεί από τις 31 Ιανουαρίου έως τις 29 Μαρτίου.

(φωτό θέματος Πλακιάς 2002)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου