Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου 2013

Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας

«Ο των αιώνων Ποιητής και Δεσπότης,
Θεέ των όλων, υπερούσιε όντως, την ενιαύσιον
ευλόγησον περίοδον, σώζων τω ελέει Σου τω απείρω,
...έφορον πάσιν το έτος χορήγησον»
(Κοντάκιον της Ινδίκτου).

Αγαπητοί εν Χριστώ Αδελφοί και τέκνα περιπόθητα,
Με ανάμεικτα συναισθήματα χαράς και λύπης, ελπίδας και απελπισίας, δίνουμε ευχές για το νέο χρόνο 2013 συγκρατημένοι, χωρίς να αμφιβάλλει κανείς ότι και τούτο το έτος είναι κρίσιμο από κάθε πλευρά, οικονομική, κοινωνική και πολιτική.
Μια κοινωνία που στηρίζεται μόνο στις δόσεις των δανειστών προσβλέποντας κυρίως στην ανύψωση της οικονομίας της, δυστυχώς υπονομεύει τον πολιτισμό της και προκαλεί ρήγματα στην κοινωνική συνοχή, πληγές ανίατες, πόνο και δυστυχία μεγάλη, γιατί καταρρέει το σύστημα αντιστήριξης στις αξίες και τα ιδανικά της ζωής.


Συγχρόνως τη χρονιά αυτή περιμένομε να δούμε κοινωνικές ανακατατάξεις, ανασυγκρότηση της κοινωνίας, πολιτειακές αλλαγές.


Όλα αυτά μας τρομάζουν και μας προβληματίζουν, γιατί πίστεψε ο άνθρωπος μόνο στο χρήμα, που θα του λύσει τα προβλήματα. Γρήγορα, όμως γεύτηκε την πίκρα της απογοήτευσης και παραδόθηκε στους ισχυρούς της γης αγνοώντας τον υψηλό προορισμό του, την αποστολή του, την πίστη του σ᾽ ένα αληθινό και παντοδύναμο Θεό.


Όμως, «Πάντα δυνατά τω πιστεύοντι» (Μαρκ. 9,23) και «χωρίς εμού ου δύνασθαι ποιείν ουδέν» (Ιωάν. 15,5), λέει ο Κύριος.


Μέσα από την αδυναμία του κοσμικού γίγνεσθαι και της σύγχρονης αναταραχής η Εκκλησία του Χριστού συνεχίζει την πορεία της. Πορεία μέσα στον κόσμο και τα του κόσμου, μέσα στην παράδοση της Τοπικής Εκκλησίας μας, μέσα στο δυναμισμό του ευσεβούς λαού μας.


Η Εκκλησία είναι «η μικρά ζύμη» που «όλον το φύραμα ζυμοί» (Γαλ. 5,9). Ζυμώνει και αναπλάσσει όλη τη ζωή του ανθρώπου και υπερκαλύπτει τις ανάγκες του. Κι αυτό γιατί τον ελευθερώνει απ᾽ τα πάθη του, καθαρίζει τον νου και την καρδιά του, τον φωτίζει και τον αγιάζει. Μόνο η Εκκλησία ρυθμίζει τις σχέσεις του ανθρώπου με τους συνανθρώπους του και με τον Ίδιο τον Θεό. Τον συνοδεύει σ᾽ όλες τις εκφάνσεις της ζωής του και σ᾽ όλη την επίγεια πορεία του και πέραν αυτής, στην άπειρη αιωνιότητα. Απόδειξη είναι οι Άγιοι, οι πνευματικοί Πατέρες και Διδάσκαλοι, οι Άγιοι Μάρτυρες και Ομολογητές, τα «ευώδη άνθη του παραδείσου». Και εμείς μπορούμε να στηριχτούμε σ᾽ αυτούς, να ελπίζομε στις πρεσβείες και τη βοήθειά τους, να ζητούμε τη μεσιτεία τους.


Όλοι μαζί αποτελούμε το Σώμα της Εκκλησίας μας. Τα επίγεια και ουράνια μαζί σε μία θεοκοινωνία, την οποία ονομάζομε «εν Χριστώ Αδελφότητα». Ο Ιερεύς μας προτρέπει να προσευχηθούμε: «Υπέρ του Αρχιεπισκόπου ημών, του Τιμίου Πρεσβυτερίου, της εν Χριστώ διακονίας, παντός του Κλήρου και του λαού, του Κυρίου δεηθώμεν». Μόνο η Τοπική Εκκλησία μέχρι σήμερα προσεύχεται και αγιάζει όλα τα μέλη της, Κληρικούς και λαϊκούς και τους αναγνωρίζει ως μέλη της ίδιας οικογένειας με κοινό Πατέρα και οδηγό, με κοινούς προστάτες και βοηθούς τους Αγίους μας.


Στην Εκκλησία του Χριστού όλοι έχουν θέση αρκεί να το επιθυμούν και να αξιοποιούν το προνόμοιο να έχουν θέση – μέρος και κλήρον – στην επίγεια και την ουράνια Βασιλεία του Θεού. Και επειδή η Εκκλησία δεν είναι ένας απλός οργανισμός, αλλά «στύλος και εδραίωμα της αληθείας» του Χριστού, γι᾽ αυτό όλα «ευσχημόνως» και «κατά τάξιν» πρέπει να γίνονται:


Έτσι υπάρχει τάξη, βαθμίδες και τρόποι επιτελέσεως της θείας λατρείας και της αποστολής της Εκκλησίας. Όλα γίνονται με την ευχή και την ευλογία του Επισκόπου και Μητροπολίτου της περιοχής. Είναι εκείνος που διασφαλίζει την τάξη και την ενότητα, την πίστη και την πράξη, την αποστολή και τη διακονία.


Γι᾽ αυτό φέτος καλούμε τους νέους Εκκλησιαστικούς-ενοριακούς Επιτρόπους να στελεχώσουν τις Ενορίες τους, να συμβάλλουν στην άρτια λειτουργία της Ενορίας τους. Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες και ο Ιερεύς μόνος του αδυνατεί να συμπληρώσει τα κενά. Γι᾽ αυτό υπάκουοι, πειθαρχικοί, εργατικοί και συνεργάσιμοι οι ενοριακοί Επίτροποι συμπληρώνουν και ενισχύουν το έργο της Ενορίας και του Εφημερίου Ιερέως προς δόξαν Θεού και προς ενίσχυση και ευλογία όλων. Αρκεί να εκκλησιαζόμαστε κάθε Κυριακή, να συμβάλλομε στην ευκοσμία και ευταξία κατά το «αγίασον τους αγαπώντας την ευπρέπειαν του οίκου Σου» και να συμπονούμε και να συμπάσχομε με τους συνανθρώπους μας. Όποιος κάνει το ξένο δικό του και διακονεί τους αδελφούς του τότε τον διακονεί ο Ίδιος ο Θεός.


Τότε με μια καρδιά κι ένα στόμα θα «δοξάζεται το πάντιμον και μεγαλοπρεπές όνομα» του Θεού, θα προάγεται η κοινωνία μας και θα αυξάνεται ο αγιασμός και η ευλογία του Θεού στην Ενορία μας. Τότε θα προάγεται όλο το ιερό σώμα της Τοπικής Εκκλησίας μας και θα αξιοποιείται η χάρη του Θεού, που «πάντας ανθρώπους θέλει σωθήναι και εις επίγνωσιν αληθείας ελθείν» (Α´ Τιμοθ. 2,4).


Καλή και καρποφόρα συνεργασία, καλή υγεία και πνευματική πρόοδο, οικογενειακή ευτυχία και γαλήνη!


Καλή και ευλογημένη από τον Κύριο χρονιά!
Ιεράπετρα, Πρωτοχρονιά 2013
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† Ο Ιεραπύτνης και Σητείας
ΕΥΓΕΝΙΟΣ
Διάπυρος προ τον εν σαρκί περιτμηθέντα Κύριον ευχέτης πάντων υμώνcretablog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου