Πέμπτη, 3 Ιανουαρίου 2013

Στο σκοτάδι οι τοπικές κοινωνίες για τις έρευνες υδρογονανθράκων


Στο απόλυτο σκοτάδι βρίσκονται οι τοπικές κοινωνίες σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των υποθαλάσσιων ερευνών για υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης. Την ίδια στιγμή, πληροφορίες, ότι η εταιρεία αναζητά λιμάνι που θα χρησιμοποιήσει ως βάση για τις εργασίες της, δεν επιβεβαιώνονται από τους τοπικούς Φορείς,
ενώ η ανησυχία για την τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας είναι έντονη μετά και τις καταγγελίες που έκανε πρόσφατα ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης για θέματα περιβάλλοντος, Νίκος Καλογερής. 
Να υπενθυμίσουμε ότι κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου την περασμένη Παρασκευή ο κ. Καλογερής είχε καταγγείλει ότι «το πλοίο (σ.σ. 'Nordic Explorer') που κάνει τις έρευνες νότια της Κρήτης δεν είναι επανδρωμένο με τους επιστήμονες και το ανθρώπινο δυναμικό που θα έπρεπε με βάση τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με το ελληνικό κράτος».
Το θέμα του περιβάλλοντος φαίνεται να απασχολεί και τις τοπικές κοινωνίες νότια της Κρήτης με τους δημάρχους Σφακίων και Γαύδου, Παύλο Πολάκη και Στρατή Λαμπάκη αντίστοιχα, να δηλώνουν ότι δεν έχουν καμία επίσημη ενημέρωση για την πορεία και τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες πραγματοποιούνται οι υποθαλάσσιες έρευνες.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

«Δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση σε σχέση με το τι γίνεται από κάτω. Κι εμείς από τα Μ.Μ.Ε. μάθαμε ότι εκτελούνται έρευνες από το 'Nordic Exrplorer'. Καμία επίσημη ενημέρωση», σημείωσε, μιλώντας στα Χανιώτικα Νέα, ο δήμαρχος Σφακίων κ. Πολάκης, ενώ σχετικά με το περιβαλλοντικό ζήτημα ανέφερε ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να τηρηθεί η νομοθεσία.
«Ασφαλώς και θα πρέπει να τηρηθούν όλες οι αναγκαίες περιβαλλοντικές προδιαγραφές και ειδικά σε ό,τι αφορά τα θαλάσσια θηλαστικά που φαίνεται να πλήττονται περισσότερο από τις έρευνες καθώς οι ελεγχόμενες εκρήξεις που κάνουν φαίνεται ότι τα αποπροσανατολίζουν». Συνεχίζοντας ο κ. Πολάκης εξέφρασε αντιρρήσεις και για τον συνολικό - πολιτικό χειρισμό του θέματος από την κυβέρνηση.
«Θεωρώ ότι πρέπει να γίνουν οι έρευνες, αλλά θα έπρεπε η κυβέρνηση να χειριστεί διαφορετικά αυτό το πράγμα και να το χρησιμοποιήσει σαν γεωπολιτικό όπλο και με τον καθορισμό της Α.Ο.Ζ. και με το ποιοι τελικά θα κάνουν τις γεωτρήσεις κ.λπ. Ωστόσο, οι αποφάσεις λαμβάνονται σε κεντρικό επίπεδο χωρίς να ειδοποιείται καμία τοπική κοινωνία και φυσικά είναι λάθος αυτό», σημείωσε. 
Την ανησυχία του για τους χειρισμούς του θέματος των ερευνών εξέφρασε και ο δήμαρχος Γαύδου, Στρατής Λαμπάκης. 
«Δεν γνωρίζουμε τίποτα για τις έρευνες. Έχουμε ακούσει, αλλά δεν έχουμε δει τίποτα και σε κάθε περίπτωση δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση», τόνισε και συμπλήρωσε ότι ο προβληματισμός για την προστασία του περιβάλλοντος είναι έντονος. «Φυσικά και ανησυχούμε για το περιβάλλον της περιοχής. Αλλωστε δεν υπάρχει περίπτωση κάτι να γίνει και να μην αφήσει κάποια κηλίδα. Επίσης, όμως, αυτό που μας προβληματίζει είναι σε ό,τι αφορά τα πιθανά έσοδα που θα προκύψουν. Αν δηλαδή τα έσοδα πάνε στο ελληνικό Δημόσιο ή αν πάνε για τις μεγαλοεταιρείες με το οποίο και διαφωνούμε. Αν προκύψει δηλαδή κάτι και είναι να βγούμε από αυτή την κρίση λέμε κι εμείς γιατί όχι. Αν όμως βγουν χρήματα και πάνε για τις μεγαλοεταιρείες      -ενώ εμείς παραμένουμε σε αυτή την κατάσταση- τότε λέμε όχι», υπογράμμισε ο κ. Λαμπάκης.

Σε αναζήτηση λιμανιού;

Στο μεταξύ, πληροφορίες που ήθελαν τη νορβηγική εταιρεία να αναζητά λιμάνι νότια της Κρήτης, το οποίο θα χρησιμοποιούσε ως βάση για τις έρευνές της, φαίνεται ότι δεν επιβεβαιώνονται -τουλάχιστον προς το παρόν- από τους αρμόδιους Φορείς.
Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Σφακίων, Παύλος Πολάκης, ανέφερε ότι «έπεσε στα αφτιά μας ότι άρχισαν οι εταιρείες να ψάχνονται για λιμάνι στη νότια Κρήτη, το οποίο θα εξυπηρετήσει μελλοντικά τις εργασίες των πλοίων, αλλά και γι’ αυτό το θέμα δεν μας έχει γίνει κάποια κρούση».
Σε επικοινωνία, ωστόσο, που είχαν τα 'Χ.Ν.' για το θέμα του λιμανιού τόσο το Λιμενικό Ταμείο όσο και το Λιμεναρχείο Χανίων δεν επιβεβαίωσαν τη συγκεκριμένη πληροφορία, ενώ άγνοια δήλωσε σχετικά με το θέμα και ο δήμαρχος Γαύδου Στρατής Λαμπάκης.    
Αναφορικά με την εταιρεία PGS, δεν κατέστη δυνατό να επικοινωνήσουμε μαζί της χθες (σ.σ. προχθές), αφού, όπως μας ενημέρωσαν, λόγω παραμονής, δεν υπήρχε διαθέσιμο γραφείο Τύπου…Δημήτρης Μαριδάκης
www.haniotika-nea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου