Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2013

Δύο κολοσσοί για τα κοιτάσματα της Κρήτης

Του Σωτήρη Μεταξά

Σε Γαλλοαμερικανικό ... μπρα ντε φερ εξελίσσεται η υπόθεση για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου νότια της Κρήτης και το φινάλε των σεισμικών ερευνών ανοίγει το δρόμο για το τελικό στάδιο της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων. Σύμφωνα με πληροφορίες από τα πλέον υψηλόβαθμα κλιμάκια του υπουργείου περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής, οι έρευνες της εταιρίας PGS που ολοκληρώθηκαν χθες, έχουν συγκεντρώσει το ενδιαφέρον τουλάχιστον δύο μεγάλων ξένων εταιριών – κολοσσών στον κλάδο, της γαλλικής Total και της αμερικανικής Exxon Mobil.

Το ενδιαφέρον της Total έρχεται να επιβεβαιώσει τις αναφορές Φρανσουά Ολάντ, στον απόηχο της συνάντησής του με τον Αντώνη Σαμαρά, για Γαλλικό ενδιαφέρον στα Ελληνικά κοιτάσματα, ενώ τα τελευταία 24ωρα δυναμικό ... μπάσιμο κάνει και η Exxon από τις ΗΠΑ. Εξάλλου, το ΥΠΕΚΑ ξεκαθαρίζει πως οι τελικές έρευνες που πραγματοποίησε το νορβηγικό σκάφος ξεπέρασαν τον αρχικό προγραμματισμό: το νορβηγικό πλοίο πραγματοποίησε έρευνες σε 12,5 (12.431) χιλιάδες χιλιόμετρα αντί για 8 χιλιάδες που ήταν ο αρχικός προγραμματισμός.
Από το σύνολο των ερευνών περίπου 7,8 χιλιάδες χιλιόμετρα ερευνών αφορούν στη βόρεια περιοχή (Ιόνιο) και περίπου 8,5 χιλιάδες χιλιόμετρα αφορούν στη νότια περιοχή που περιλαμβάνει και έκταση νοτίως της Κρήτης. Η εικόνα που υπάρχει από την αγορά είναι ότι υπάρχουν εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά των πακέτων δεδομένων τα οποία και θα κοστολογούνται από 5 έως 8 εκατομμύρια ευρώ.prismanews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου