Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2013

Το φραγκόσυκο «μαγνητίζει» τους παραγωγούς -Λύση και για τα αγκάθια υπάρχει στο ΤΕΙ Κρήτης

φραγκόσυκο,Κρήτη, αγκάθια , ΤΕΙ
Πολλοί είναι οι παραγωγοί (κυρίως ελαιοκαλλιεργητές) του δήμου Μίνωα Πεδιάδος, που ζητούν να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για το φραγκόσυκο, κυρίως από τη Μάθια, τα Καστελλιανά και το Καστέλι. Ήδη κάποιοι έχουν προχωρήσει και σε πιλοτικές καλλιέργειες κι έχουν μείνει ικανοποιημένοι από την «απόδοση» του φυτού, έχοντας ως παράδειγμα και το πείραμα της Ιεράπετρας.

Εκεί ήδη, ολιγομελής ομάδα παραγωγών αρχικά, έκανε το πρώτο βήμα πριν τέσσερα χρόνια , και σήμερα έχουν ιδρύσει και συνεταιρισμό εναλλακτικών καλλιεργειών, την «Κρήσσα Γη», που τώρα αριθμεί 100 μέλη, με πρόεδρο τον κ. Στάθη Κορνάρο.

Τα φραγκόσυκα για την Κρήτη δεν είναι «ξένα». Παλαιότερα αποτελούσαν το βασικό συστατικό διατροφής των Κρητικών.

Καταναλώνονταν ωμά την περίοδο του καλοκαιριού, αλλά και σε μορφή μαρμελάδας τις άλλες εποχές, ενώ υπάρχει και η «ντόπια» ποικιλία και είναι γνωστή στην αγορά ως κρητικό φραγκόσυκο – αυτό με τα αγκάθια.

Μιλώντας στο MadeinCreta o γεωπόνος του δήμου Μίνωα Πεδιάδος, Γιώργος Αποστολάκης τόνισε πώς αρκετοί είναι οι νέοι, ηλικιακά, παραγωγοί που έχουν αυξημένο ενδιαφέρον για αυτή την εναλλακτική καλλιέργεια, αλλά αυτό που τους ενδιαφέρει περισσότερο είναι η εμπορία του προϊόντος και το άνοιγμα των αγορών.

Όσον αφορά στις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, το ξηροθερμικό κλίμα ευνοεί τέτοιου είδους καλλιέργεια. Είναι μια καλλιέργεια που δεν έχει απαιτήσεις, «εχθρούς» κι ασθένειες, ενώ και οι καλλιεργητικές εργασίες είναι λίγες, ανέφερε ο κ. Αποστολάκης.

«Το μόνο που χρειάζεται είναι κλάδεμα για καλό «αερισμό» του φυτού για να μη πέφτει το ένα φύλλο πάνω στο άλλο.

Η καλλιέργεια αποδίδει και ως ξηρική –δηλαδή χωρίς νερό. Με το πότισμα ωστόσο αυξάνεται η παραγωγή και ζει περισσότερο το φυτό . Είναι εύκολη καλλιέργεια και δεν απαιτεί ιδιαίτερες τεχνικές φροντίδες ή παρεμβάσεις με φυτοφάρμακα».

Η «εξαφάνιση» των αγκαθιών

Το πιο δύσκολο σημείο για την καλλιέργεια του φραγκόσυκου – το καπλόσυκο όπως είναι γνωστό στο νησί – που έχει και ζήτηση στη διεθνή αγορά είναι αυτό με τα αγκάθια.

Το χαρακτηρίζει η πλούσια γεύση του και η πληθώρα των οργανοληπτικών του στοιχείων. Παρουσιάζει όμως ένα μειονέκτημα: έχει αγκάθια.

Η λύση για την αφαίρεση των αγκαθιών βρέθηκε πριν μερικά χρόνια από το γεωπόνο κι επιστημονικό συνεργάτη του ΤΕΙ Κρήτης, κ. Νεκτάριο Πομποδάκη και τον ομότιμο καθηγητή του ιδρύματος κ. Δημήτρη Λυδάκη.

Έφτιαξαν πατέντα η οποία, όχι μόνο δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό περιοδικό, αλλά αξιοποιείται κιόλας από μεγάλες μονάδες του Μεξικού, χώρα που έχει την πρωτοκαθεδρία στις εξαγωγές φραγκόσυκου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο κ. Πομποδάκης μιλώντας στο MαdeinCreta τόνισε ότι ο τρόπος αυτός είναι εύχρηστος και δοκιμασμένος από εταιρίες επεξεργασίας φραγκόσυκου, και ότι δεν πρέπει να προβληματίζονται οι παραγωγοί για τα αγκάθια. Με τη μέθοδο της θερμοδιαχείρισης εκτός από το την απομάκρυνση των αγκαθιών επιτυγχάνεται και η συντήρηση μεγαλύτερης διάρκειας του καρπού.


Διαβάστε περισσότερα στο madeincreta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου