Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2013

Θύελλα αντιδράσεων για το λαθρεμπόριο καυσίμων στο Ηράκλειο

Καταπέλτης για τις πρακτικές λαθρεμπορίου και φοροδιαφυγής μεταξύ πρατηριούχων του Ηρακλείου, που αποκάλυψε το neakriti.gr, εμφανίζονται οι εκπρόσωποι των βενζινοπωλών σε τοπικό αλλά και πανελλαδικό επίπεδο.
Επιβεβαιώνοντας στο έπακρο το ρεπορτάζ, το οποίο έβγαλε στο φως της δημοσιότητας την απόπειρα διακίνησης παρτίδας καυσίμων από πρατήριο του Ηρακλείου σε αντίστοιχο της περιφέρειας χωρίς παραστατικά, οι εκπρόσωποι του κλάδου ζητούν άμεση εφαρμογή του συστήματος ελέγχου εισροών-εκροών αλλά και συστηματικούς ελέγχους από τις αρμόδιες Αρχές

Το neakriti.gr αποκάλυψε μία από τις υποθέσεις που επιχειρήθηκε εδώ και 4 ημέρες να κρατηθεί μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ωστόσο έχει εξελιχθεί σε κοινό μυστικό στους κόλπους των πρατηριούχων ενώ έχει απασχολήσει και τις αστυνομικές Αρχές.


Ο ένας από τους πρατηριούχους μάλιστα έχει πρωταγωνιστήσει τα προηγούμενα χρόνια στην υπόθεση σκανδαλώδους διαχείρισης των καυσίμων του Λιμενικού στο Ηράκλειο, το οποίο διέκοψε άμεσα τη σύμβαση που είχε μαζί του.


Η παράνομη διακίνηση των καυσίμων από πρατήριο σε πρατήριο, χωρίς παραστατικά, κρατήθηκε ως επτασφράγιστο μυστικό για αρκετά 24ωρα, παρά την επ' αυτοφώρω σύλληψη των δυο πρατηριούχων.


Το ιστορικό


Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες, το βράδυ του Σαββάτου στήθηκε επιχείρηση διακίνησης μεγάλης ποσότητας υγρών καυσίμων ανάμεσα σε δύο πρατήρια. Το πρατήριο-"προμηθευτής" βρίσκεται στην πόλη του Ηρακλείου ενώ αποδέκτης της παράνομης ποσότητας ήταν πρατήριο που λειτουργεί περιφερειακά και δεν ανήκει μόνο σε ένα ιδιώτη.

Το "ραντεβού" της διακίνησης των καυσίμων είχε οριστεί για το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου. Βυτιοφόρο με καύσιμα αναχώρησε από το Ηράκλειο με προορισμό το πρατήριο της περιφέρειας, με το οποίο είχε κλειστεί και η συμφωνία. Ωστόσο τρίτος πρατηριούχος που φέρεται να είχε την πληροφορία για την παράνομη διακίνηση έθεσε σε συναγερμό τις διωκτικές Αρχές προχωρώντας σε επώνυμη καταγγελία.

Αξιοποιώντας τις πληροφορίες του καταγγέλλοντος πρατηριούχου, η Αστυνομία βρέθηκε μπροστά στην παράνομη μετάγγιση των καυσίμων από το βυτιοφόρο στις δεξαμενές του πρατηρίου. Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο καταγγέλλων πρατηριούχος, η ποσότητα των καυσίμων που διακινήθηκε με στόχο τη διάθεση προς πώληση άγγιζε τα 3.000 λίτρα, ενώ όπως είναι ευνόητο δε συνοδευόταν με τα απαραίτητα παραστατικά( τιμολόγια κ.ά.), αφού η νομοθεσία ρητώς απαγορεύει την εμπορία καυσίμων μεταξύ πρατηρίων.


Αργά τη νύχτα του Σαββάτου ενώπιον των αστυνομικών Αρχών κλήθηκαν να καταθέσουν και οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Ιδιοκτητών Πρατηρίων υγρών καυσίμων του νομού Ηρακλείου. Σύμφωνα με άλλους πρατηριούχους τα περιστατικά παράνομης διακίνησης καυσίμων μεταξύ πρατηριούχων έχουν αυξηθεί. Όπως εξηγούν, το γεγονός ότι αρκετοί συνάδελφοί τους αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας τους οδηγεί σε παράνομες πρακτικές, αφού, όπως τονίζουν, βρίσκουν κλειστές τις πόρτες των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών, από τις οποίες λόγω των οφειλών δεν μπορούν πλέον να εξασφαλίσουν καύσιμα.


Πάντως δε λείπουν και εκείνοι που σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι η παράνομη πρακτική δε σχετίζεται με την οικονομική συγκυρία, αλλά με την ποιότητα μερίδας συναδέλφων τους που διατήρησαν τη θέση τους στην αγορά καυσίμων, χρησιμοποιώντας αθέμιτα μέσα και ζημιώνοντας ταυτόχρονα το ελληνικό Δημόσιο από τη λαθρεμπόριο καυσίμων που έχει ως αποτέλεσμα την εκτεταμένη φοροδιαφυγή.neakriti

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου